Чи можливий реванш режиму Януковича після виборів — аналізує політичний журналіст

Чи можливий реванш режиму Януковича після виборів — аналізує політичний журналіст

Скандали останнього тижня виборчої кампанії: звільнення з-під варти Савченко і Рубана, екстрадиція Крючкова, зняття з розшуку Шарія — ці справи на початку тижня підняли в суспільстві побоювання щодо реваншу режиму Януковича. Політична журналістка Тетяна Ніколаєнко проаналізувала, чи можуть призвести ці явища до реваншу.

 

Ведучі:

Христина Стець

Богдан Буткевич

 

Журналістка припускає, що розмови про реванш режиму Януковича стали можливими завдяки тому, що не було по-справжньому реформовано судову систему, це допустила нинішня влада.

"Хотілось би сподіватися, що Зеленський і його команда, вони мають розуміти що є червоні лінії, які не можна перетинати. Навіть якщо Олена Лукаш чи Андрій Портнов уникли покарання, не сидять чи їх вина не доведена, їх причетність до влади Януковича і до того, що відбулося в країні 18 лютого — це є такий маркер, який має не дозволити їх повернення, навіть якщо вони не отримали якісь строки. Це більше про мораль, тому що смерті людей є смерті людей. І ці люди мали причетність до тієї влади і не відрадили президента від тих помилок, які він учинив", - вважає Тетяна Ніколаєнко.

Читайте також: Результат першого туру виборів вплинув на долю Савченко  Чорновіл

Вона радить Володимиру Зеленському в разі перемоги не повертати таких людей до влади. Натомість журналістка вбачає на тлі останніх соцопитувань цілком імовірним є сценарій, коли спікером Верховної Ради стане кум російського президента Віктор Медведчук.

"Я, чесно кажучи, кілька останніх тижнів думала, що для того, щоб Медведчук став спікером, Путіну потрібно повернути нам окуповані частини Донецька і Луганська, але вчорашня соціологія КМІСу говорить про те, що ми можемо отримати Медведчука спікером навіть без цих областей".
 
Журналістка припускає, що на ймовірність чи неможливість цього варіанту вплине те, скільки до парламенту увійде депутатів, які матимуть це за свою таємну мету.
 
"Це не означатиме, що буде коаліція, але вони матимуть велике поле для маневру, щоб вимагати таких посад. Головне, щоб не увійшли в парламент багато неупізнаних "консерв", які би потім відкрилися і допомогли Медведчуку стати спікером", підсумовує експертка.
 
Слухайте програму повністю тут.