Людей, які реконструювали собор Нотр-Дам, не можна вважати некомпетентними – експерт

Людей, які реконструювали собор Нотр-Дам, не можна вважати некомпетентними – експерт

Реконструкторів, які  працювали над собором Паризької Богоматері,  не можна вважати некомпетентними, переконаний кандидат історичних наук Олександр Охріменко. Про це він заявив в ефірі Радіо Культура.
 
"З 2014 року тривала рятувальна (реставраційні роботи - ред.) операція... Зараз це називають найбільш очевидною причиною, чому ця пожежа сталася. Тому що, здираючи весь цей шар, спочатку пилу ХХ століття, добираючись до реконструкції ХІХ століття і до оригінального дерева ХІІІ століття, очевидно, хімічні рекції, не могли передбачити всього. Це треба звертатися до реконструкторів, але реконструкторська школа Парижа є найкращою в світі, вона готує усіх реконструкторів і реставраторів. Тут вважати некомпетентними тих людей, які це робили, ми теж не можемо", – сказав він. 
 
Олександр Охріменко наголосив, що причина загоряння залишається остаточно нез'ясованою. 
 
Нагадаємо, собор Норт-Дам загорівся вчора близько сьомої вечора. У цей час у храмі тривали реставраційні роботи і не було відвідувачів. Вогонь знищив шпиль собору та дерев'яний дах. У прокуратурі припускають, що причиною пожежі став нещасний випадок.
 
Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв, що собор буде відбудований, для цього оголосять міжнародний збір коштів. 
 
Фото - facebook.com/ministere.interieur