Реформа авторського права в ЄС: юрист пояснив, що зміниться для українських Інтернет-користувачів

Реформа авторського права в ЄС: юрист пояснив, що зміниться для українських Інтернет-користувачів

У Євросоюзі ухвалили реформу авторського права. Тепер у країн Євросоюзу є 2 роки, щоб імплементувати нові норми права у національні законодавства. Нові правила зобов’яжуть великі платформи на кшталт Facebook, Google та YouTube укладати ліцензійні угоди з правовласниками та стежити за тим, щоб їх користувачі не публікували контент, що порушує авторське право. Як це вплине на українських користувачів та чи не стане певною цензурою, в ефірі "РанокПРО" пояснив адвокат об’єднання підприємств "Український музичний альянс" Павло Калениченко.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Павло Калениченко зазначив, що побоювання стосовно обмежень свободи слова через цю директиву безпідставні, адже в першу чергу реформа стосується саме відносин великих Інтернет платформ та правовласників.

"Я думаю, що в першу чергу це стосується того, що будуть збільшені виплати на користь правовласників компаніями Google та іншими великими платформами. Google і раніше виплачував частину винагороди. Зокрема вони оплачували авторські права. А що стосується суміжних прав – їх виплачували великим транснаціональним компаніям, – зазначив юрист. – Ми сподіваємося, що ця директива призведе до того, що Google почне виплачувати роялті і за незалежних виконавців, у тому числі українських".

Також для звичайних користувачів навряд з’являться додаткові фінансові вимоги та штрафи, пояснив адвокат.

"З точки зору фінансів, очевидно, це більше стосуватиметься рекламодавців, які розміщують свою рекламу на YouTube, Google, ймовірно, для них вартість реклами дещо підвищиться. Що стосується звичайних користувачів, які не займаються комерційною діяльністю і просто перепощують музичні твори – для них не буде змін", – зазначив Павло Калениченко.

Він сподівається, що з часом подібні зміни будуть і в українському законодавстві.

"У нас є проблема з системою авторського права, вона знаходиться у періоді реформи. Україна взяла курс на адаптацію свого законодавства з європейським законодавством. Уже є два законопроекти, скоро буде три – спільно з Міністерством економіки розробляється законопроект, який стосується охорони авторського права. Ми сподіваємося, що цей законопроект запозичить всі позиції, закладені в європейській директиві, прийнятій учора", – підсумував Павло Калениченко.

Нагадаємо, учора Рада ЄС затвердила нову директиву про захист авторського права в інтернеті. Вона зобов’язує інтернет-платформи стежити за тим, чи не поширюють їх користувачі контент, порушуючи авторське право, та укладати ліцензійні угоди з правовласниками на те, щоб використовувати їх роботи онлайн.

Частина митців вважають, що нові правила забезпечать їм чесну винагороду, водночас інші переживають, що така директива може знищити генерований користувачами контент.