Насторожує поведінка прокурорів у справі Мангера — журналіст

Насторожує поведінка прокурорів у справі Мангера — журналіст

Шевченківський районний суд столиці не задовольнив клопотання прокурорів щодо підозрюваного в організації вбивства Катерини Гандзюк Владислава Мангера про відсторонення його від посади голови Херсонської облради. Кореспондент видання "Український тиждень" Станіслав Козлюк, який висвітлює цей процес, розповів в ефірі Українсього радіо, що відбувається у цій справі.

 

Ведучі:

Христина Стець

Богдан Буткевич

"По-перше, треба глянути на те, як від самого початку Мангеру обирали запобіжний захід. Мова йшла про досить серйозні обвинувачення. Адвокати Мангера натякали, що навіть якщо він десь там можливо щось замовляв, то тут вина виконавця, який сам обирав кількість кислоти, яку вилити на Катерину. За таких умов Мангеру призначають заставу, він бідкається, що таких грошей немає, наступного дня заставу за нього вносять. Потім прокурори пропускають подання на продовження відсторонення, Мангер то потрапляє в лікарню, то його знову бачать на робочому місці",  — описує перебіг судового процесу журналіст.

Адвокат батька Катерини Гандзюк Євгенія Закревська свого часу заявляла, що за нею ведеться стеження. Вона звернулася до правоохоронних органів, через що її було виведено з процесу як потерпілу.

"Насторожує поведінка прокурорів, які відмовляються від коментарів для ЗМІ, прокурори у цій справі журналістів намагаються ігнорувати, і це не зовсім правильно. Колеги пишуть, що ці прокурори більше нагадують меблі, тому що під час процесу вони переважно мовчать. Більше говорять і пишуть активісти, ніж прокурори. На тих засіданнях, на яких був я, вони переважно мовчали і не реагували на виступи і маніпуляції захисту".

За словами журналіста, перебіг судового розгляду справи Владислава Мангера справляє враження, що її навмисне гальмують.

11 лютого генеральна прокуратура оголосила Владиславу Мангеру про підозру в організації вбивства активістки та радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. За версією слідства, підозрюваний вирішив організувати умисне вбивство "керуючись особистою неприязню до жінки".

12 лютого Шевченківський районний суд міста Києва почав обрання запобіжного заходу для Мангера. В ніч з 14 на 15 лютого суд заарештував його до 3 березня. Його взяли під варту із правом внесення застави у розмірі майже 2,5 мільйона гривень. 15 лютого він вийшов із СІЗО.

6 березня суд відсторонив Мангера від посади на місяць, до 6 квітня.

Радниця мера Херсона, в.о. керуючої справами виконавчого комітету міської ради Херсона Катерина Гандзюк  померла в одній з лікарень Києва 4 листопада 2018 року. Це сталося через три місці після того, як активістку у Херсоні облили концентрованою сірчаною кислотою.

Слухайте програму повністю за посиланням.