Проект "Шлюб за добу": хто і як користується цією послугою

Проект "Шлюб за добу": хто і як користується цією послугою

Начальник відділу надання послуг з реєстрації шлюбу Державного підприємства "Центр оцінки та інформації" Тетяна Наріжна в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" розповіла про проект "Шлюб за добу", а також хто і як користується послугою реєстрацію шлюбу за пришвидшеною процедурою.

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

"Ця ідея виникла у 2016 році. Так було створено наш сервіс "Шлюб за добу", і вже 21 жовтня 2016 року нами було проведено першу державну реєстрацію шлюбу за пришвидшеною процедурою", — зазначила Тетяна Наріжна.

Начальник відділу надання послуг з реєстрації шлюбу розповіла, скільки пар вже скористалися послугою і скільки таких сервісів існує по Україні.

"За час існування нашого сервісу ним скористалися 2095 пар. Перші сервіси були започатковані у Сєверодонецьку та Херсоні. Потім цей позитивний досвід почав розповсюджуватись по Україні. Зараз в Україні працює більше 80 таких сервісів", — сказала вона.

Наріжна зауважила, які документи потрібні для реєстрації шлюбу.

"Ми звертаємо увагу на кращі європейські зразки реєстрації шлюбу. Не всі пари мають змогу чекати місяць. Для громадян України ми справді надаємо послугу реєстрації шлюбу за саме за добу. Документи надаються такі ж, які до звичайних відділів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС). Якщо громадяни не були у шлюбі раніше, то вони надають тільки паспорт громадянина України. Якщо у них раніше були шлюби, у них повинні бути документи, які підтверджують розірвання попередніх шлюбів", — повідомила вона.

Тетяна Наріжна також розповіла про цінову політику таких сервісів.

"Найменший тариф, за яким реєструють шлюб у відділах ДРАЦС, це 85 копійок, тобто сплата за держмито. Наша послуга коштує 1857 гривень плюс вартість послуг ДРАЦС 1572 гривень, загалом — 3400 гривень. Це найнижчий тариф серед сервісів у Києві. У святкові та вихідні дні ми також проводимо реєстрацію, але тариф буде дещо більшим — близько 5600 гривень", — проінформувала вона.

Вона також зауважила, що більше 50% користувачів послуги "Шлюб за добу"— це саме іноземні громадяни.

"Більше 50% користувачів нашої послуги — це саме іноземні громадяни. Від них ми вимагаємо ті ж документи, що і від громадян України, але обов’язково потрібно надати нотаріально завірені переклади паспортів. Якщо іноземні громадяни попередньо були у шлюбі, вони також мають надати документи про розірвання шлюбу, які мають бути перекладені та завірені нотаріально. Крім того, якщо такі громадяни мають дозвіл на проживання в Україні, посвітки, вони також мають надати цей документ. Але реєстрація шлюбу для іноземних громадян відбувається дещо довше — від 5 днів до 2 тижнів", — прокоментувала Наріжна.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com