Експерт: повернення Росії до ПАРЄ може спричинити тиск на Україну

Експерт: повернення Росії до ПАРЄ може спричинити тиск на Україну

Повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи може спричинити тиск на Україну, переконана кандидат історичних наук, виконавчий директор в аналітичній групі "Левіафан" Наталя Гузь. Про це вона повідомила в  ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Чутки про повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи почали з’являтися ще до нового року. Якщо Росія буде повернена до складу ПАРЄ, то це складе досить негативну ситуацію для України", — зазначила Наталя Гузь.

Гузь зауважила, що повернення Росії до ПАРЄ може спричинити тиск на Україну.

"Рада Європи — це одна з найстаріших організацій, яка займається захистом прав людини. Всі розуміють, яка ситуація відбувається і на Донбасі, і в Криму. Маючи досить великий вплив в Раді Європи саме через ПАРЄ, через певні голосування, через певні документи, які Рада Європи прописує, може початись тиск на Україну і відповідно можуть порушуватись права людини в Україні", — сказала вона.

Як повідомляється, Парламентська асамблея Ради Європи 10 квітня ухвалила резолюцію "Про виклики перед Парламентською асамблеєю Ради Європи", до якої були внесені правки, які не дозволяють зняти з Росії санкції та повернути її до асамблеї без виконання зобов’язань. За ухвалення резолюції проголосувало 105 парламентаріїв, проти – 30, утрималось – 16.

Прослухати повну версію.