Хрустіти чи не хрустіти: лікар пояснив, у чому небезпека хрустіння пальцями

Хрустіти чи не хрустіти: лікар пояснив, у чому небезпека хрустіння пальцями

Чи насправді небезпечно хрустіти пальцями, в ефірі програми "Без стереотипів" пояснив лікар-нейрохірург, онколог Антон Шкіряк.

Ведуча:

Ірина Коваль

Мабуть, людей можна поділити на дві категорії: тих, хто любить похрустіти пальцями, і тих, хто ненавидить цей хрускіт. "Ти що, хочеш, щоб руки тремтіли? Так можна пошкодити суглоби і викликати запалення!"

Лікар-нейрохірург Антон Шкіряк зауважив, що наукового обґрунтування того, що хрускіт пальцями викликає серйозні захворювання, на сьогоднішній момент немає.

"Але треба сказати, що більшість ортопедів вважає це заняття таки шкідливим у зв’язку з тим, що саме сухожилля і зв’язки, які при різкому згинанні мають певне тертя, створюють цей звук, – зазначив лікар. – Тому є ризик дестабілізації самої суглобової поверхні у ділянці з’єднання кісток, що у свою чергу може  сприяти розшатуванню та дестабілізації суглобової поверхні".

Коли ви робите черговий хрускіт, тобто рухаєте суглоби, через збільшення простору утворюються бульбашки. Саме вони лопаються і створюють такий звук. А вчені й досі з’ясовують, наскільки насправді шкідливо хрустіти пальцями.

Фото Youtube – Utopia Show