Якою є політична корупція на виборах — аналіз експертів

Якою є політична корупція на виборах — аналіз експертів

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Коцюруба та аналітик ГО "Центр UA" Єгор Поляков в ефірі Українського радіо в програмі "Коло доброчесності" проаналізували, якою є політична корупція на виборах.

Ведуча:

Наталя Соколенко

"Крім технічних порушень, які відбувались в день голосування, були порушення правил фінансування виборчої кампанії, тобто фінансування не з виборчих фондів. Особливістю цих виборів було залучення громадських організацій та передача коштів з виборчого фонду на громадські організації, які мали б організовувати агітацію. Крім того, якщо ми не знаємо, хто фінансує виборчу кампанію, скільки саме коштів на неї витрачено, ми не можемо повіряти витрати кандидатів, кандидати не є у рівних умовах і це фактично обіг "чорної" готівки, яка курсує на виборах", — зазначила  Ольга Коцюруба.

Єгор Поляков зауважив, якою може бути політична корупція під час парламентських виборів.

"ГО "Центр UA"лобіює прийняття Виборчого кодексу передусім не для того, щоб подолати корупцію. Крім корупції, ми говоримо про конституційну спроможність. Якщо ми говоримо про парламент, то там є торгівля місцями в закритих списках, підкуп виборців на мажоритарні, купівля округів. Щодо мажоритарки, то мова йде, перш за все, про прямий підкуп", — сказав він.

Поляков також додав, що корупційною складовою на парламентських виборах є сою субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій.

"До того ж, якщо ми говоримо про корупційну складову на парламентських виборах, варто згадати субвенцію на соціально-економічний розвиток окремих територій. Механізм, яким вона зараз легалізована, є якось політичною грою, коли депутати, які голосують за бюджет, поті отримують найбільші субвенції", — прокоментував аналітик.

Читайте також — Процедура розподілення субвенцій між регіонами залишається непрозорою — аналітикиня "Чесно"

Прослухати повну версію. 

На фото — Ольга Коцюруба та Єгор Поляков