Як правильно зберігати банани: поради селекціонера

Як правильно зберігати банани: поради селекціонера

Бананами та апельсинами у магазині сьогодні нікого не здивуєш. Однак саме цього дня у 1633 році раніше не бачені в Англії банани на прилавках лондонського магазину здивували покупців. Чим відрізняються "справжні" банани від кормових, та як правильно їх зберігати, в ефірі "ДеньПРО" розповів український банановий плантатор і селекціонер Анатолій Патій, який неподалік від столиці створив банано-цитрусову плантацію.

Ведучі:

Ганна Матвійчук, В’ячеслав Ільїн

Анатолій Патій розповів, що банани можна вирощувати навіть у себе вдома на вікні, бо вони не дуже вибагливі.

"Я вивів карликовий банан, всього 80 см висоти, який у кімнаті дає до 50 плодів. Я присвятив йому 25 років наукової роботи. На ньому виростає десертний банан, тому що він був виведений з десертного банана, – пояснив селекціонер. – Ті банани, які ви купуєте в магазині за 30 гривень – це кормові банани. Вони дають до 2 тис. плодів, і звичайно, вони дуже дешеві. А ті, що в магазині за 120 гривень, їх ще часто називають бебі-банани – це вже один з видів десертного банана. Їх у світі всього 10 видів є".

Саме десертний банан, зазначив Анатолій Патій, і є найсмачнішим.

"Зазвичай він прямий і короткий. Він може бути трошки підігнутий, але все одно він десь 12-15 см довжиною. Усе, що більше – це вже кормові банани, їх мелють на муку і дають скоту", – поділився він.

Також селекціонер дав кілька порад стосовно зберігання бананів.

1. За можливості, підвішуйте банани у темному поліетиленовому пакеті.

"Якщо у вас велика гілка бананів, їх можна підвішувати. А на батьківщині бананів, в Еквадорі їх ще зеленими кладуть у поліетиленовий пакет цілим суцвіттям. Вони там визрівають за два тижні, не тріскаються і не гниють. Тому не обов’язково, щоб банан повністю дозрівав на рослині. Можна його в молочній зрілості закутати в синій або чорний поліетиленовий пакет і підвішувати його, тоді банани добре збережуться", – пояснив селекціонер.

2. Не зберігайте банани в холодильнику.

"Їх категорично не можна класти в холодильник, бо вони тоді стають водянистими і несмачними, чорніють і повністю втрачають свій смак", – пояснив Анатолій Патій.

3. Не кладіть банани (на стіл, в коробку, на полицю).

"Не можна класти банани, бо своєю вагою вони будуть підминатися і будуть чорніти, навіть у мішках", – пояснив експерт.

Раніше лікар-алерголог пояснила, як боротися з весняним дефіцитом вітамінів.

Фото pixabay.com