Кожен десятий українець проголосував не за місцем реєстрації — Красненко

Кожен десятий українець проголосував не за місцем реєстрації — Красненко

Кожен десятий українець проголосував не за місцем реєстрації, зауважує координаторка з юридичних питань ГО "Донбас SOS" Марія Красненко. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" вона також розповіла, що до 15 квітня за необхідності можна змінити місце голосування, аби проголосувати у другому турі президентських виборів.

Ведучий:

Роман Коляда

"За підрахунками Центральної виборчої комісії мало б голосувати близько 30 мільйонів громадян. Тобто від 30 мільйонів 315 тисяч (кількість тих, хто змінили місце голосування — ред.) — це кожен десятий. Таким чином, кожен десятий громадянин України проголосував не там, де він проживає. Ця цифра, порівняно з іншими виборами,  є значною", — зазначила Марія Красненко.

Красненко додала, що "це може свідчити про неможливість голосування там, де громадянин мав би голосувати. Мова йде, насамперед, про тимчасово окуповані території. Іншим питанням є те, що наразі в Україні є велика кількість внутрішніх мігрантів, які проживають у іншому місці з тих чи інших причин".

Вона зауважила, що місце голосування можна змінити з 8 по 15 квітня.

"Місце голосування можна змінити з 8 по 15 квітня, аби проголосувати у другому турі. Потрібно звернутись органу державного  реєстру виборців там, де ви плануєте голосувати (до будь-якої районної або місцевої державної адміністрації — ред.), надавши відповідні документи: паспорт громадянина України, його копію та підтвердження вашого перебування на цій території (документ з навчального закладу, контракт з місця роботи тощо)", — сказала вона.

Як повідомляється, у першому турі президентських виборів правом зміни місця голосування без зміни адреси у період з 2 січня по 25 березня скористалися 315 725 українців.

Прослухати повну версію.

На фото — Марія Красненко