Зовнішня політика Словаччини щодо Росії змінюватися не буде – посол

Зовнішня політика Словаччини щодо Росії змінюватися не буде – посол

Нещодавно у сусідній з Україною Словаччині відбулися президентські вибори, на яких перемогу здобула Зузанна Чапутова. Чого очікувати Україні від цієї зміни влади, які у нас відносини зі Словаччиною та які подальні перспективи? На запитання відповідав гість програми "Сьогодні. Ввечері"  надзвичайний і повноважний посол Словаччини в Україні Марек Шафін.

Ведучі:

Віталій Науменко

Наталя Чорна

Повноваження президентів в Україні та Словаччині досить сильно відрізняються. Український президент відповідає за військовий блок і, скажімо, важливі аспекти, то в Словаччині президент – це скоріше представницька фігура?

– Словацький президент також відповідає за важливі аспекти, але його функція в основному представницька, це так. Головні повноваження виконавчої влади лежать на уряді. Уряд призначається парламентом, а парламентські вибори будуть через рік. До речі, сьогоднішній президент оголосив, що створює політичну партію, і буде брати участь у цих виборах.

На вашу думку, як далі будуть розвиватися наші відносини у всіх сферах? 

 Відносини наші, гадаю, в цілому досить добрі, немає якихось суттєвих протиріч і сьогодні ми вирішуємо питання так би мовити "побутового сімейного життя" між нами. Звичайно, є проблеми, які потрібно вирішувати, але це незначні проблеми, і ми повністю орієнтовані на взаємовигідне співробітництво з Україною. Наш торговий оборот минулоріч був більше мільярда євро. Є ще перспективи подальшого розвитку і можливості, які не вичерпано. Тим більше, що ми ментально дуже близькі. Гадаю, що почуття гумору, кухня, традиції у нас дуже схожі. І мова теж. Ми дуже близькі народи.

Багато українських студентів перебувають нині в Словаччині, багато людей там також працює. Який стан справ з навчанням?

– Можу сказати, що рівень наших вишів та середніх шкіл досить високий, якість освіти хороша. Якщо студенти  навчаються словацькою мовою, то у вишах вони вчаться безкоштовно. Для українців немає проблеми з тим, щоб вивчити словацьку мову. Існує програма з отримання "подвійного" диплому, тобто студенти, які навчаються в українських навчальних закладах на бакалавра, можуть в магістратуру вступити до словацького вишу. І наприкінці навчання можуть отримати два дипломи – український та словацький.

Перш за все, це стосується студентів напрямку інформаційних технологій, де навіть є фірми, які оплачують навчання і проживання цих студентів у Словаччині. Після завершення навчання вони мають відпрацювати в цій компанії. Звичайно, вони отримують там зарплату, ну а потім – їм вирішувати: повертатися в Україну, лишатися в Словаччині чи рухатися далі в рамках Євросоюзу,  адже з такою освітою вони можуть знайти собі застосування будь-де. І ми були б раді бачити, коли б вони звісно поверталися в Україну з тим досвідом, який отримають в Словаччині та інших країнах, і допомагали розвивати українську економіку.

Як ви розцінюєте майбутні взаємини наших держав у економічному плані? Важливим моментом є те, що Словаччина поставляє газ Україні. Якою є позиція Словаччини і вашого уряду?

– Я думаю, що будемо продовжувати. Ми поставляємо 90% українського імпорту, це завдяки тому, що в 2014 році побудували реверс Капушани-Ужгород, через який поставляється більша частина газу в Україну. В 2017 році це було 9,9 мільярдів кубів, у минулому році – близько 6,5 мільярдів.

Зовнішній курс Словаччини буде незмінним. Для України зберігається дуже важливий момент: Словаччина буде виступати за збереження санкцій проти країни-агресора, якою для України є Російська Федерація. Тобто зовнішня політика в цій частини змінюватися не буде?

– Обидва кандидати в президенти були проєвропейськими, прозахідними, пронатівськими. Словаччина є членом Євросоюзу, Єврозони, НАТО і виконує свої зобов’язання, тому нічого змінюватися не буде.

Чого можна очікувати від візиту українського прем'єр-міністра Володимира Гройсмана в Словаччину?

– Під час візиту мають обговорюватися економічні теми і гадаю, що підпишуться навіть певні спільні документи. Візит має відбутися наступного тижня. Поглиблення співпраці може відбутися практично у всіх галузях, у всіх областях. Зокрема, є інтерес у сфері енергетики, енергоефективності. Туризм також – завдяки безвізовому режиму з Євросоюзом помітно збільшення кількості туристів з України в Словаччині, а також і з Словаччини в Україні. Можливо було б непогано, якби українські туристичні компанії себе більше розрекламували в Словаччині.

Прослухати повний запис інтерв'ю можна за посиланням

Марек Шафін і Петро Порошенко, фото - mzv.sk

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук