Чому не варто викладати фотографії своїх дітей у соцмережі – пояснює психолог

Чому не варто викладати фотографії своїх дітей у соцмережі – пояснює психолог

"Шерентінг" – це новий термін, утворений від англійських слів "parenting" (батьківство) та "to share" (ділитися, зокрема в соцмережах). Це поняття описує явище, коли батьки викладають у соцмережі фотографії своїх дітей і публічно розповідають про ситуації з їхнього життя. В ефірі програми "Соціум.com" психолог Віра Романова пояснила, чому без погодження з дитиною цього робити не варто.

Ведучі:

Ольга Бродська, Тетяна Кононенко

Психологиня Віра Романова зізналася, що сама часто викладає фотографії своїх дітей у соцмережі.

"Усі ми, батьки, хочемо пишатися своїми дітьми. І оцей момент, коли ми ними пишаємося, дає сенс нашому життю. Саме тому нам хочеться туди їх викладати, – пояснила вона. – Але, зрештою, якщо говорити про вік дітей і про те, домовлятися з ними чи ні – то ми тільки кажемо так, що це "наші діти". Насправді дитина – вона є своя власна, і з 4-ьох років, за конвенцією ООН, вона має право особистого голосу".

Таким чином, до 3-річного віку дитини те, що батьки роблять з фотографіями своїх дітей у соцмережах, можна з юридичної точки зору вважати справою батьків. Але вже з 4-річною дитиною потрібно домовлятися про публікацію фотографій і пояснювати їй, для чого це, розповідає психолог.

"Бо є діти, які не розуміють, задля чого батьки викладають це у соцмережі. Є й інша категорія дітей – які не знають, що вони (фотографії – ред.) там є", – говорить Віра Романова.

Є кілька важливих моментів, на яких в майбутньому може позначитися публікація фотографій дитини в соцмережах, про які часто не задумуються батьки.

1. Безпека дитини

Розміщення фотографій дитини в інтернеті може зробити її мішенню для зловмисників і наразити її на небезпеку ще у дитячому віці. Сама Віра Романова розповіла, що й сама до певного моменту викладала фотографії своєї дитини.

"Мені хотілося розказати про те, що я мама, про те, що в мене виходить і не виходить. А потім я усвідомила, що я роблю, і що моя дитина потенційно стає мішенню для тих, хто може її викрасти, продати на органи, віддати іншим батькам і її не знайдуть, і що я наражаю свою дитину на небезпеку", – пояснила психологиня.

2. Особисте життя дитини

Фотографії, розміщені в інтернеті, можуть трапити на очі важливим для нашої дитини людям, з якими вона будує дружні або й більш близькі стосунки.

"Такі фотокартки з голими піс*нчиками на кольорових килимах є і в нас, і ми боїмося, що їх побачить людина, яка нам подобається, з якою ми хочемо створити сім’ю. Ми їх боїмося, а наші батьки ними пишаються", – пояснила Віра Романова.

3. Майбутня кар’єра дитини

"Якщо говорити, наприклад, про роботодавців – враховується той факт, що усі ми стали мережевими, і ми можемо зіпсувати своїй дитині кар’єру десь років через 20. Це потрібно розуміти", – пояснює психологиня.

Сама вона в певний момент перестала публікувати фотографії в інтернеті.

"Я просто задумалася над тим, що я скажу своїй дитині щодо тих фоточок, які я виклала в інтернет, якщо моя дитина захоче стати президентом і буде балотуватися", – розповіла Віра Романова.

Раніше психолог розповів, хто такі чоловіки-плейбої, та чи можливі з ними серйозні стосунки.

Фото Parent24.com