У питанні дебатів Порошенко вхопився за можливість, яку йому надав Зеленський — політолог

У питанні дебатів Порошенко вхопився за можливість, яку йому надав Зеленський — політолог

Політичний експерт Олексій Мінаков у програмі "Україна. Сьогодення проаналізував результати передвиборчої гонки в перший тиждень після першого туру, та розповів, чого чекати від кампанії надалі.

 

Ведучий:

Сергій Стуканов

 

Центральна виборча комісія оголосила остаточні результати виборів президента. Цифри вже давно відомі: до другого туру виборів проходять Володимир Зеленський (30,24%) і Петро Порошенко (15,95%). У жодного з учасників наразі немає великих претензій щодо результатів, н стала їх оскаржувати навіть Юлія Тимошенко, яка посіла третє місце.

 

Тривалий час саме Юлія Володимирівна вважалася головною фавориткою цих президентських виборів, проте, посіла третє місце. Чому їй не вдалося?

 

Це правда, що вона була лідером упродовж всього минулого року, але після нового року вона втратила лідерство. Можна сказати, що причина поразки Тимошенко якраз в тому, що балотувався Зеленський, а в нас є величезний запит на нові обличчя у політиці, бо старі еліти дратують більшість Українців. Тому, власне, і бачимо таку ірраціональну любов до коміка.

 

Тобто, фактично можемо говорити, що найбільшу частку серед фаворитів у Тимошенко забрав саме Володимир Зеленський?

 

Він велику частку забрав, але тут є ще інший важливий фактор — те, що протягом всього минулого року частка тих, хто не знав, за кого голосувати, була дуже великою і сягала 45-60%. І він в першу чергу "відкусив" ту частку невизначених, яка була великою. Це і є його ключовий фактор успіху.

Чи можемо ми якийсь збірний соціальний портрет виборця Зеленського змалювати?

Згідно даних екзитполів, у Зеленського найбільша кількість осіб — від 30 до 40, хоча соціологи прогнозували більшість 20-30-річних. географічно, ми бачимо, що він переміг у 21 регіоні України. Це при тому, що він з Кривого Рогу, що часто говорять про його проросійськість, однак все одно навіть західним регіонам він сподобався. Не можна сказати, що там є якісь особливі кореляції, підхід знайшли для різних груп. Оскільки він не з’являється в публічному просторі, всі думають, що він сповідує їх погляди і відповідає їх надіям.

 

Наразі ми знаємо, що команди Зеленського входять Сергій Лещенко, Руслан Рябошапка, Володимир Данилюк, Айверас Абрамавічус, але разом з тим в медіа є інформація про те, що стоїть за Володимиром Зеленським олігарх Коломойський.

 

Виборці обирали його насправді не тільки за "нове обличчя", а й за те, що він непов’язаний з олігархами. Люди його сприймають як позасистемного. Хоча для тих, хто займається політикою, усе на поверхні. Є декілька фактів, наприклад те. що автомобілі Коломойського використовуються паном Зеленським, те, що охоронець Коломойського працює ним. Те що, власне, телеканал "1+1", який офіційно належить Ігорю Коломойському, активно використовується Зеленським, пам’ятаємо, що на цьому телеканалі в "день тиші" транслювались різноманітні програми за участі Володимира. Тобто в принципі опосередковані, навіть майже прямі зв’язки між ним і Коломойським є, але звичайно вони від цього "відхрещуються". Навіть якщо українці почнуть бачити якісь зв’язки між ними, у мене  сумніви, що це якось негативно вплине на рейтинг Володимира, тому що Коломойський сприймається на сьогоднішній день таким "патріотичним" олігархом, який врятував країну у важливий період.

 

Зрештою, чим ми завершили тиждень? Хто інформаційно сильніше його провів?

 

По-перше, дуже часто звинувачують Порошенка в тому, що він увійшов у чужий сценарій, почав грати за чужими правилами. Але — чи був вибір у Петра Порошенка не вступати в цю гру? Йому кинули виклик публічно та яскраво, зухвало і якби він не погодився, то це б сприймалося як слабкість. Тому Порошенко вхопився за можливість, яку йому фактично сам дав Зеленський. Тут також є важливий момент, що команда Порошенка відмовляла його, щоб він відповідав на це і записував свій ролик. Це його особисте рішення, і на мій погляд, воно правильне, тому що він дав в принципі гідну відповідь, а потім перехопив ініціативу, запропонував разом іти здавати аналізи. А Зеленський фактично "дав задню", тому що вони шукали тисячу й одну причину, щоб не погодитися на ці дебати. То треба було подивитися на гастрольний графік, то невідомо чи потрібні ці дебати, то їх не влаштовує компанія, яка буде брати аналізи. Цей тиждень був на низькій інтелектуальній дискусії. Не було розмов про майбутнє країни, війну з Росією, тобто те, що дійсно хвилює українців.

 

До речі, Святослав Вакарчук теж записав цього тижня відео, у якому закликав кандидатів перевести дискусії на більш високий щабель. Чи вийдуть кандидати все-таки на цей рівень?

 

Я думаю, так. Тому що навіть від жартів утомлюються, ми вже переситилися оцим каламбуром, зараз я думаю будемо переходити поступово до реальних серйозних розмов. Тим більше, що наступний тиждень буде пленарним, працюватиме Верховна Рада, тому і Порошенко буде діяти на тому полі, чого не може собі дозволити Зеленський.

 

По-суті, гучно чинного президента ніхто з кандидатів першого туру ніхто не підтримав. Анатолій Гриценко зустрічався з Зеленський і написав після цього, що за певних умов він може його підтримати.

 

Так, Гриценко став першим, хто вийшов на перемовини з Зеленським, як з політиком. Перед першим туром були такі дані соціології: серед виборців Гриценка в другому турі за Зеленського готові були проголосувати 30%. Але було і 17%, які збирались голосувати за Порошенка. Тобто таким чином він трошки б’є по власній аудиторії, він ризикує. Очевидно, що зустріч з Зеленським пройшла більш-мен успішно, і він покладає надію на те, що за умови, що коли утвориться коаліція у парламенті з політичною силою Володимира зеленського, він зможе розраховувати на посаду в РНБО чи міністра оборони або в інших органах.

 

 

Прослухати програму повністю, та дізнатися про перспективи співпраці з НАТО на флоті і наслідки припинення договору про дружбу з Росією, можна за посиланням.