Політики маніпулюють, щоб викликати негативні емоції у виборців — аналітик Vox Check

Політики маніпулюють, щоб викликати негативні емоції у виборців — аналітик Vox Check

Які найпоширеніші міфи використовують політики для маніпуляцій думкою виборців, розповіла в ефірі програми "Ранковий формат" аналітик Vox Check Світлана Сліпченко.

Ведуча:

Вікторія Єрмолаєва

 

Українська служба Vox Ukraine днями випустила факт-чек газету "Довіряй — перевіряй".

Аналітики служби перевірили майже дві з половиною тисячі тверджень українських політиків і виділили низку міфів, якими маніпулюють політики.

Світлана Сліпченко наводить тези: про шкоду вакцинації, про скорочення поголів'я корів, зменшення кількості населення політики використовують у своїх популістичних заявах. Це три основних міфи 2018 року.

"Політики, які представляють опозицію до влади, намагаються своїми виступами викликати негативну емоцію у виборців, тому вони розповідають що у нас населення скорочується, складні міжнародні відносини, погана якість вакцин тощо. Тому ми беремо за мету спростовувати ці негативні міфи" розповідає Світлана Сліпченко.

Як побудувати фейк? За допомогою маніпуляцій, коли політики називають якусь правильну цифру, але неправильно її інтерпретують, або те що є досягненням в українській політиці, зображають як щось погане. Інформацію може бути перекручено і в позитивний бік. Експертка радить: якщо ви відчуваєте, що якась інформація викликає або дуже сильний гнів або дуже велике піднесення — є сенс перевірити інформацію і спробувати поглянути на неї під іншим кутом.

Аналітики Vox Check розробили 5 правил перевірки фактів:

- Перевірити інформацію з різних джерел;

- Звернути увагу на найбільші ЗМІ і порівняти, як вони оцінюють той чи інший факт;

- Піддавати критичній оцінці все що ви дізналися;

- Перевіряйте дату, чи не застаріла новина, її можуть “дістати” з кількарічних новин  і подивіться, хто автор;

- Відділяйте факти від думок експертів, політиків та спікерів. Те, що хтось так вважає, не означає, що так є насправді.

Прослухати програму повністю.