Черги для зміни адреси голосування будуть більшими, ніж перед першим туром — Олександр Солонтай

Черги для зміни адреси голосування будуть більшими, ніж перед першим туром — Олександр Солонтай

Що треба зробити, аби мати можливість проголосувати не за місцем реєстрації? Коли краще йти до органів реєстрації, щоб не потрапити в грандіозну чергу? Корисною інформацією поділився у програмі "Ранковий формат" експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Ведуча:

Вікторія Єрмолаєва

 

Більше 200 тис українців змінили місце голосування перед першим туром виборів. Автоматично ці дані на другий тур не переносяться, тому щойно ЦВК офіційно оголосить про другий тур виборів, виборцям необхідно звернутися до місцевих відділень Державного реєстру виборців.

Олександр Солонтай передбачає, що цього разу ажіотаж буде ще більшим, адже перед першим туром у виборців було два місяці на зміну адреси голосування, цього разу ж потрібно встигнути до 15 квітня.

"Якщо сьогодні чи на вихідних, сподіваємося, ЦВК таки оголосить про другий тур — не зволікайте. У понеділок, вівторок, середу є шанс якщо і потрапити в чергу, то пробути в ній півгодини-годину. Далі ж черги будуть неймовірними. Якщо ви не маєте можливостей в будній день відпроситися з роботи, то на вихідник краще обрати неділю — у попередню хвилю зміни реєстрації саме в неділю було менше людей, ніж у суботу", — радить експерт.

Він розповів також, що багато реєстрів виборців почали приймати заяви заздалегідь, для того, щоб коли утворяться черги, вони вже могли видавати довідки. Хоча такий підхід застосували лише деякі реєстри.

Для зміни місця голосування потрібно надати будь-який документ, який може пояснити, чому ви хочете голосувати не за місцем реєстрації. Це може бути довідка з роботи, документ про те, що ви маєте нерухомість у цьому місці, договір оренди житла. Олександр Солонтай навіть наводить випадок, коли адресу голосування змінювали за довідкою від громадської організації, членом якої був виборець — ГО вказала, що в цей день проводить у цьому місті заходи.  Для тимчасово переміщених осіб достатньо лише паспорта.

Прослухати програму повністю можна тут.