Ми втрачаємо і суднобудівну галузь, і людей — Сергій Гайдук

Ми втрачаємо і суднобудівну галузь, і людей — Сергій Гайдук

Завтра, 6 квітня, в Олевську на Житомирщині за ініціативи Інституту археології Національної академії наук України і в рамках Першої науково-дослідницької експедиції "Від варягів до греків, від княжих часів — до сучасної морської України" вперше за багато сотень років буде висаджено корабельний ліс. Про те, що символізує ця акція, і який вона носить підтекст, розповів в ефірі Українського радіо Сергій Гайдук, голова Громадської організації "Асоціація ветеранів військово-морських сил України".

 

Ведучі:

Олена Зелінченко

Юрій Табаченко

 

"Я бачу цю акцію як виклик владі. На жаль ми досі не маємо державної програми кораблебудування, а ті безсистемні кроки і реагування на ситуацію на морі призводять до того, що ми втрачаємо і суднобудівну галузь і людей. Цією акцією ми хочемо привернути увагу держави до того, що суднобудівна галузь є державоутворюючою", — акцентує Сергій Гайдук.

З урахуванням тих проблем, які є з державною морською політикою в Україні та тими проблемами, які є на морі, організатори акції роблять ставку на другу складову державності — на суспільство. Висадженням лісу прагнуть провести паралель — між процесом розбудови українського флоту і ростом лісу, оскільки обидва ці процеси є дуже тривалими і повільними.

"Ця акція носить в собі декілька стратегій. Одна з них — це стратегія зближення поколінь. Участь у ній візьме громада, ветерани ВМС, ліцеїсти, молодь, учасники АТО і ветерани", — говорить голова Асоціації.

В рамках акції буде висаджено ділянку 0,6 га, дерева саджатимуть попарно.

Слухайте інтерв’ю з Сергієм Гайдуком повністю та дізнайтеся про питання безпеки в Чорноморському басейні, навчання НАТО біля українських берегів та інформацію про долю український полонених моряків. 

Або перегляньте запис відео зі студії Українського радіо.