На шляху до рекорду: українець вирушив пішки до Атлантичного океану

На шляху до рекорду: українець вирушив пішки до Атлантичного океану

Півроку дав собі на рекордну пішу подорож Європою 35-річний мандрівник Валентин Черненко. Сьогодні, 5 квітня, з центру Києва він розпочав свою подорож до Лісабона (Португалія). Чоловік має намір пройти пішки близько 5 тисяч кілометрів за 180 днів, каже, що столицю Португалії обрав, тому що далі йти вже немає куди: попереду — Атлантичний океан.

Проводжати Валентина в дорогу прийшли друзі, з якими він підкорив не одну карпатську вершину, дружина Марина та восьмирічна донечка Єва.

"Я подарувала таткові іграшкового бегемотика, його звати Хмаринкою, це буде татків талісман", — говорить Єва.

Крім бегемотика, Валентин зібрав у наплічник одяг, взуття, поклав також намет, спальник і прапор України — обіцяє з ним фотографуватися в європейських столицях. Вага наплічника — 20 кілограмів.

"Я вперше вирушаю в таку подорож пішки, до цього  підкорював лише гірські вершини Карпат, ходив з походами в гори, а за кордоном подорожували на авто", — ділиться мандрівник. — "Я чітко прорахував усю подорож, але більш ніж упевнений, що в дорозі на мене все одно чекає багато несподіванок".

Валентин Черненко вирішив подати заявку на рекорд України, тож представники Національного реєстру рекордів (НРРУ) сформували для нього правила: у дорозі він має йти виключно пішки, не користуватися жодним транспортом, не відхилятися від маршруту і дійти до точки призначення. Для того, щоб відслідкувати дотримання всіх правил, Валентину дали трекер, який через супутник стежитиме за його переміщеннями, і щодня надсилатиме звіт.

Керівник НРРУ Лана Вєтрова розповідає, що в Україні подібного рекорду досі встановлено не було.

"Були заявки і на навколосвітню подорож пішки, і на обхід території України по периметру, однак вони не були реалізовані. Були також мандрівники, які пішки доходили до Стамбула та Парижа, однак, через незнання або недотримання ними умов фіксації рекорду, до реєстру їх внесено не було", — говорить Лана Вєтрова.

Вона також розповіла, що в містах, де є представники Книги рекордів Гіннеса, підрозділом якої є НРРУ, Валентина, скоріше за все зустрічатимуть. На підтримку мандрівника у різних містах Європи уже організовуються також групи підтримки з українців, готуються його зустрічати також представники діаспори у Лісабоні. Проте найближчі кілька тижнів він проведе все ж на території України: маршрут Валентина пролягає через Житомирську, Рівненську та Львіську області.

З європейських міст майбутній рекордсмен запланував підкорити Краків, Відень, Мюнхен, Мілан, Марсель, Барселону, Мадрид. Враження та звіти з мандрівки обіцяє викладати в своєму блозі за адресою.

Фото і текст: Ірина Басенко