Мінаков: мета дебатів на "Олімпійському"— перетворити слабкість Зеленського на перевагу і змусити Порошенка підлаштовуватись

Мінаков: мета дебатів на "Олімпійському"— перетворити слабкість Зеленського на перевагу і змусити Порошенка підлаштовуватись

Задача винесення дебатів кандидатів у президенти на НСК "Олімпійський" — перетворити слабкість Володимира Зеленського на перевагу, тобто змусити Петра Порошенка підлаштовуватись під його умови і змусити якось реагувати, переконаний політичний експерт Олексій Мінаков. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку", прокоментувавши результати першого туру президентських виборів та проаналізувавши стартові умови, в яких перебувають кандидати, перед другим туром.

Ведуча:

Христина Стець

"Потрібно подивитись на стартові умови, які є перед другим туром голосування. По-перше, у нас є величезний відрив Володимира Зеленського від Петра Порошенка. Він складає більше 16% у голосах. Це 2,5 мільйони українців. Це дуже великий відрив. Також у другому турі величезне значення має антирейтинг кандидата. У Порошенка він у 5 разів більший, ніж у Зеленського. Також має значення перетікання електорату від інших кандидатів, і у цьому плані теж все добре у Зеленського, бо протестний електорат Тимошенко, Вілкула, Бойка та інших перетече до Зеленського, навіть якщо вони не будуть відверто агітувати за нього, все одно частина прийде і проголосує за Зеленського, просто тому що вони проти Порошенка", — зазначив Олексій Мінаков.

Крім того, Мінаков додав, що "важливим моментом є також поведінка електорату Зеленського. Якщо ми подивимось соціологію, хто збирався голосувати за нього у першому турі, то в другому турі серед них таких залишається лише 40%. Можна припустити, що з тих 30%, які проголосували за нього у першому турі, у другому турі дійдуть і віддадуть свій голос за Зеленського приблизно 11%".

Читайте також: Зеленському вдалося мобілізувати найпасивніший електорат – політолог Олексій Гарань

Політичний експерт зауважив, що команда Володимира Зеленського намагається домінувати, оскільки фактично перша закликала на дебати, проте Петро Порошенко оперативно реагує, заявляючи, що він теж рішуче налаштований на боротьбу.

"Ми бачимо, що команда Зеленського не сидить склавши руки, а активно працює і намагається домінувати, намагається нав’язати свій порядок денний. Вчора команда Зеленського висувала навіть певні вимоги Порошенку. Команда Зеленського намагається домінувати, фактично першою закликавши на дебати, записавши відеоролик. Але у Порошенка є оперативна реакція на дебати. Сьогодні зранку він опублікував відповідь, і це говорить про те, що Порошенко теж рішуче налаштований на боротьбу, що у нього є хижацькі політичні інстинкти і він буде боротися", — сказав він.

Мінаков зауважив, що у контексті дебатів Петро Порошенко є більш досвідченим політиком, а у Володимира Зеленського наразі недостатньо досвіду.

"Щодо дебатів, у Порошенка є обнадійлива соломинка у тому плані, що він є більш досвідченим політиком, який глибоко розбирається і соціально-економічних, політичних питаннях, і в цьому плані Зеленський, попри свою зухвалу поведінку, трохи блефує, бо у нього реально недостатньо досвіду у цьому плані", — прокоментував експерт.

Політичний експерт висловив думку, що задача винесення дебатів на НСК "Олімпійський" — перетворити слабкість Володимира Зеленського у перевагу, тобто змусити Петра Порошенка підлаштовуватись під його умови і змусити якось реагувати.

"Я думаю, задача винесення дебатів на НСК "Олімпійський"— перетворити слабкість Зеленського у перевагу, тобто змусити Порошенка підлаштовуватись під його умови, змусити Порошенка якось реагувати, щоб і він мав доводити, що не боїться дебатів. Чим це закінчиться далі — не відомо. Можливо, трапляться якісь форс-мажори.  Справді є питання щодо формату. Я не бачу якихось особливих мотивів для Володимира Зеленського брати участь саме в дебатах", — прокоментував він.

На цю тему — Понад 100 тисяч людей зацікавлені у дебатах між кандидатами в президенти

Як повідомляється, Центральна виборча комісія завершила підрахунок результатів виборів президента, опрацювавши 100% протоколів: це голоси 18 893 879 виборців. За даними ЦВК, явка виборців склала 63,5%.

Результати голосування виглядають так: Володимир Зеленський отримав 30,24% голосів, Петро Порошенко — 15,95%, Юлія Тимошенко —  13,40%. Недійсними визнані 1,18% бюлетенів. 

Таким чином, у другому турі виборів,  який запланований на 21 квітня, візьмуть участь Зеленський і Порошенко.

Прослухати повну версію.

Фото — kyivmaps.com