Що мають зробити кандидати для перемоги на виборах — аналіз експерта

Що мають зробити кандидати для перемоги на виборах — аналіз експерта

Викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментував, що мають зробити кандидати у президенти для перемоги на виборах.

Ведуча:

Галина Бабій

"По-перше, цьогорічні вибори були демократичними. По-друге, вже немає такої однорідності соціуму. Український соціум є дуже строкатим: з різними настроями, з різними цінностями, з соціальними, майновими та іншими станами, і до цього потрібно відповідно підходити. Не можна усіх виборців Петра Порошенка охарактеризувати якимось одним словом, так само, як і не можна охарактеризувати одним словом виборців Володимира Зеленського чи Юлії Тимошенко", — зазначив Валерій Пекар.

Валерій Пекар зауважив, що Володимир Зеленський набрав такий високий результат, тому що він поєднав у собі декілька різних аудиторій, а його головною технологією є мовчання.

"Володимир Зеленський набрав такий високий результат, тому що він поєднав у собі декілька різних аудиторій. Він поєднав тих, хто традиційно голосує проти всіх або не ходить на вибори, тому що хотів нове обличчя. Він поєднав молодь, яка є дуже проєвропейски налаштована, яка хоче реформ, змін та нових облич у політиці, а також надії, яку ці нові обличчя принесуть. Він поєднав проросійський електорат, який розчарувався у своїх кандидатах Бойку та Вілкулі. Йому це вдалось завдяки поєднанню низки технологій: і телебаченню, і цифровим технологіям. Але головна його технологія — це мовчання. Він мовчить, не оголошує свої позиції повністю", — пояснив експерт.

Пекар зауважив, що Володимиру Зеленському потрібно і далі мовчати, аби перемогти.

"Щоб Зеленському перемогти, йому потрібно далі продовжувати мовчати, тримати виборців в ілюзіях, що він поділяє саме їхні питання, що та надія, яку можна принести виборцям — це саме він і є. Саме тому громадяни, які займають активну позицію, і хочуть, щоб він озвучив свої точки зору на війну, на Донбас, на Крим, на економіку, на соціальне забезпечення, на євроінтеграцію. Він хоча б має вийти на контакт з журналістами", — сказав він.

Пекар додав, що "серед 100% людей, які прийшли на вибори, 30% проголосували за Зеленського, 16% — за Порошенка. Це значить, що 54% є у вирі. Якщо ці люди прийдуть на другий тур, а, швидше за все, вони таки прийдуть, це свідчить, що вони ще не визначилися. Це величезний ресурс, і це дуже строкаті аудиторії".

Він також прокоментував, що потрібно робити штабу Петра Порошенка, аби досягти перемоги.

"Штабу Порошенка треба намагатися не ображати і не тиснути на виборців Зеленського. Це нічого не дасть. Всі ці образи не призведуть до того, що вони розчаруються у своєму кумирі і проголосують у другому турі за Порошенка. Не треба звертатися до своїх власних виборців, які точно вже вирішили, що вони будуть голосувати за Порошенка. Треба намагатися залучити ті 54% . Різниця між Порошенком та Зеленським у першому турі — 14%. Якщо правильно все побудувати, то перемога може бути ще й за Порошенком. Потрібно звертатися до всіх людей, а не лише до патріотично налаштованого електорату. Виборці Порошенка розчаровані його кадровою політикою, феодалізацією в областях на місцях тощо. Але Порошенко продовжує триматися за людей, які його зрадили. Потрібно внести до парламенту на розгляд і протиснути законопроекти, які відповідають на найбільші виклики життя, наприклад, про Виборчий кодекс, за який, якщо потрібно, парламент швидко проголосує, і, звісно, потрібно проводити економічні реформи", — пояснив Пекар.

Нагадаємо, 31 березня відбувся перший тур президентських виборів. За даними ЦВК, явка виборців становила 63,5%.

За даними Національного екзит-полу, на президентських виборах Володимир Зеленський отримав 30,6% голосів виборців, 17,8% підтримали Петра Порошенка. Юлія Тимошенко фінішувала третьою — за неї проголосували 14,2% опитаних виборців. 

Прослухати повну версію.

На фото — Валерій Пекар