Кошель: кандидати традиційно не оприлюднюють витрати на роботу виборчих штабів

Кошель: кандидати традиційно не оприлюднюють витрати на роботу виборчих штабів

Комітет виборців України (КВУ) оприлюднив результати аналізу, де співставив кількість грошей, витрачених кандидатами у президенти на заставу та проведення агітації, з кількістю здобутих голосів виборців. Найдорожчими виявилися голоси для Романа Насірова, для якого кожен голос вартував майже 1 тис гривень. А в кандидата Ігоря Смешка "ціна виборця" виявилася найнижчою: 4 гривні за 1 голос. В ефірі "РанокПРО" Олексій Кошель, голова правління Комітету виборців України, пояснив, для чого було проведено цей аналіз.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Олексій Кошель пояснив, що КВУ намагалися привернути увагу до проблеми того, що реальні витрати кандидатів досить часто не збігаються з тими даними, які вони подають до Центральної виборчої комісії у звітах про витрати.

"Щодо окремих кандидатів, я думаю, що сміливо можна множити цифри на 2, 3, можливо навіть на 5 і більше разів. Традиційно кандидати не оприлюднюють витрати, пов’язані з роботою виборчих штабів, там взагалі не міститься подібних показників, – пояснив Олексій Кошель. – Ми чудово розуміємо, що працюють не просто центральні офіси, працює велика мережа, яка інколи доходить до районних центрів. І природньо, що люди отримують відшкодування за свою роботу, тому що працюють упродовж навіть не тижнів, а місяців".

На переконання Олексія Кошеля, до виборчого законодавства мають бути внесені зміни, відповідно до яких кандидати та їхні штаби змогли б легально оплачувати працю таких людей.

Також, пояснив голова правління КВУ, результати аналізу мають звернути увагу на різницю витрат між різними кандидатами.

"Ми вказуємо на те, що фінанси – це не основний механізм, який дозволить гарантувати кандидатам перемогу. Потрібно будувати сильні партії, потрібно працювати реально, і тоді ми позбавимося від великої проблеми залежності української політики і українських виборчих кампаній від величезних сум грошей", – наголосив Олексій Кошель.

Він додав, що за результатами цих виборів вже можна зробити і позитивні висновки.

"На відміну від попередніх виборчих кампаній, ми перестали бачити надвеликі, рекордні суми, які витрачають на вибори. Я пригадую, що була кампанія, на якій одна з кандидатів витратила 400 доларів з розрахунку на один голос виборця. На щастя, від подібних абсурдних сум ми вже починаємо відходити і політика поступово одужує", – розповів голова Комітету виборців України.

Але великі суми досі залишаються у звітах. Олексій Кошель пояснює це тим, що для багатьох політиків президентські вибори залишаються різновидом гри.

"Для когось хочеться просто запам’ятатись під час виборчої кампанії, і цю впізнаваність розміняти на прохідне місце у виборчому списку на парламентських виборах, або ж реалізувати себе у іншому напрямку. Тому багато кандидатів, які отримали невелику кількість голосів, насправді витрачали досить великі кошти з огляду на парламентські вибори", – пояснив він.

У другому турі, вважає Олексій Кошель, головні неофіційні витрати підуть на роботу спостерігачів, членів комісій.

"Кандидати нам будуть говорити про те, що це працюють волонтери, добровольці, але ми чудово розуміємо, що важко організувати роботу майже 30 тисяч людей, які б у день виборів майже добу безкоштовно працювали, і кандидати не відшкодували б їм витрати на проїзд та інші витрати, – наголосив він. – До речі, на цих виборах ми вже отримали перші гарні прецеденти: рішення ЦВК і можливість частину грошей легально виплачувати людям, які працюють агітаторами чи спостерігачами. Це дуже гарний прецедент. Ми запроваджуємо практику – нехай дуже повільно, – коли частина виборчих коштів легалізовується і виходить з тіні".

Раніше Мирослав Гай пояснив, як у першому турі голосували військові і чому.

Фото glavcom.ua

Останні новини
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі
Радіо Промінь відзначає 59 років в ефірі
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук