Як перевіряти інформацію та факти — поради редактора VoxCheck

 Як перевіряти інформацію та факти — поради редактора VoxCheck

Медіа директор незалежної аналітичної платформи VoxUkraine, редактор проекту VoxCheck Олена Шкарпова в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" пояснила, як перевіряти інформацію та факти.

Ведуча:

Галина Бабій

Я б радила шукати інші джерела так само, як це роблять журналісти, коли збирають якусь інформацію. Ми завжди перевіряємо інформацію або у інших людей, або шукаємо в Інтернеті першоджерело, або звертаємось до офіційних представників. Інформацію можна перевірити у різних джерелах. В тих, які доступні. У багатьох є Інтернет, і у будь-якому випадку завжди можна щось "погуглити".

Оскільки на нас зараз сиплеться багато інформації, варто її відфільтровувати. І не потрібно довіряти всьому, що кажуть, або тому, що бачиш у ЗМІ.

Щодо реклами, то треба завжди шукати якусь зацікавлену персону або джерело. Наприклад, коли ми дивимось рекламу, є компанія, яка проплатила цю рекламу, і реклама, напевно, коштує досить багато. Від вартості продукту великий відсоток його вартості йде саме на рекламу.

Що стосується політиків, то вони завжди кимось фінансуються. Це важко перевірити, але треба розуміти, що якісь інтереси є за цією людиною, що вона не одна. Тому з риторики того чи іншого політика можна зрозуміти за що він "топить", яка тема йому більш цікава і що він намагається просувати. Не потрібно сліпо їм вірити.

Читайте також — Редактор проекту VoxCheck: у суспільства є великий запит на факт-чекінг

Нагадаємо, 2 квітня відзначається Міжнародний день перевірки фактів.

Прослухати повну версію. 

На фото — редактор проекту VoxCheck Олена Шкарпова