Павленко: ніяких наслідків розірвання Договору про дружбу з Росією немає

Павленко: ніяких наслідків розірвання Договору про дружбу з Росією немає

Ніяких наслідків розірвання Договору про дружбу України з Росією немає, переконана  співробітниця Національного інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко. Про це вона повідомила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері".

Ведучі:

Олена Зелінченко, Юрій Табаченко

"Старі договори, які існують між Україною та Росію, зокрема Договір про дружбу, це та міжнародна правова база, посилаючись на яку ми можемо апелювати у міжнародних судах, до міжнародного співтовариства, що Росія порушує угоди, підписані з нами. Саме тому цей Договір про дружбу довго не розривали", — зазначила Ірина Павленко.

Павленко зауважила, що ніяких наслідків розірвання Договору про дружбу немає, бо він не діє.

"Цей договір розірвали, тому що далі тягнути не можна, не припустимо. Власне кажучи, ніяких наслідків розірвання Договору про дружбу немає, бо по факту він не діє. У цьому договорі було сказано про те, що сторони поважають територіальну цілісність один одного", — сказала вона.

Нагадаємо, Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Росією втратив чинність. На сайті Верховної Ради, де розміщено документ, датований 31 травня 1997 року, з’явилась позначка "втратив чинність".

6 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон "Проприпинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією", внесений президентом. 10 грудня глава держави підписав цей закон.

Міністерство закордонних справ України 21 вересня 2018 року надіслало Росії повідомлення, що Договір про дружбу не буде продовжений. МЗС РФ 11 березня 2019 року підтвердило отримання ноти.

Прослухати повну версію.