Зеленському вдалося мобілізувати найпасивніший електорат – політолог Олексій Гарань

Зеленському вдалося  мобілізувати найпасивніший електорат – політолог Олексій Гарань

Результати першого туру президентських виборів та прогнози на другий тур обговорювали  в ефірі "РанокПРО" Антон Суслов, Станіслав Шулімов зі Школи політичної аналітики НаУКМА та професор Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Ольга Бабчук: – Чи були для вас неочікуваними результати першого туру?

Олексій Гарань:– Тренди були зафіксовані ще у різних соціологічних опитуваннях, і вони в принципі збігалися. Тому інтрига полягала у тому, хто буде на другому місці, бо за нього йшла запекла боротьба.

Бачимо, що результати екзит полів збіглися, і на другому місці Порошенко. Тому думаю, що ця інтрига вже знята. Хоча очевидно, що Тимошенко оскаржуватиме цей результат.

Для мене несподіванкою був високий результат Зеленського. Ми очікували, що він буде високим, але не настільки. Це несподіванка, яку я б не відніс до розряду приємних.

ОБ: – Другий тур відбудеться 21 квітня. Що ж нас очікує у ці три тижні?

Станіслав Шулімов: – Громадськості сьогодні, і особливо виборцям Зеленського, не варто йти на поводу у того ж Зеленського і дозволяти йому у другому турі проводити свою кампанію онлайн. Бо це неправильно: він має спілкуватися з журналістами, ходити на ефіри і доводити свою позицію уже не просто як один з 44 кандидатів у президенти, а як один з двох. Відповідальність уже набагато більша. Він має не лише постити відоси в Інстаграмі, Фейсбуці та на Ютуб, але й доводити свою президентську спроможність як кандидата і свою позицію.

Антон Суслов: – Ми, громадянське суспільство, маємо вимагати від нього, щоби він ішов у офлайн і відповідав на жорсткі питання. І нібито він учора заявив, що він готовий до дебатів. Але подивимося, наскільки це буде реально.

Дуже прикметно, що вчора Петро Порошенко звернувся саме до молоді, тому що начебто несподівано зрозумів, що Зеленський дуже популярний серед молоді. Він сказав: "Я вас почув, почуйте й ви мене".

Тому цікаво, що топ-кандидати усвідомлюють важливість молоді і намагаються звертати до неї свої меседжі дуже прицільно.

Тиждень тому з’явився Телеграм-канал Петра Порошенка. Виникає питання: чому тільки зараз? Вони намагаються залучати певні моменти від Зеленського, там є активні опитування, але це вже трошки запізно.

ОБ: – Видно, раніше ніхто не вірив, що така стратегія може спрацювати, і що агітувати через соцмережі – це цілком реально.

СШ: – Мені цікаво, що буде на парламентських виборах. Адже, схоже, ця стратегія досить актуально, і цікаво, як це будуть робити партії. Але очевидно, що акцент на молодь вже зроблений, і питання вже в тому, як молодь буде піддаватися впливу на неї, і як вони голосуватимуть у другому турі.

ОБ: – Пане Олексію, як молодь діятиме наступні три тижні? Які ваші прогнози?

ОГ: – Молодь є різна. Є студенти, з якими спілкуєшся і розумієш, що вони роблять свій вибір не на основі телевізійної картинки. Але на багатьох це дійсно мало вплив.

Молодь зазвичай найпасивніша на виборах. А на цих виборах, очевидно що через цю нестандартність кампанії Зеленського, йому вдалося провести мобілізацію цього електорату.

Все нове приваблює. І якщо зараз це такий новий феномен, то на нього звертають увагу, це "голосування по приколу", але навряд ця тенденція буде продовжуватися.

У чому феномен Зеленського? Це критика старих політиків, досвідчених політиків, які дали для цього підстави. Коли ми говоримо про успіх Зеленського – це насамперед критика тих політиків, які не справилися з великими завданнями. І тут йдеться не тільки про владу, але й про опозицію також.

Я думаю, що в другому турі, звичайно, буде грати роль позиція тих кандидатів, які не пройшли. І тут мені здається, через ту боротьбу, яку вели кандидати один проти одного у першому турі, що зараз буде важко забезпечити об’єднання умовно національно-демократичного патріотичного електорату.

ОБ: – Чи будуть кандидати змінювати свої підходи та методи роботи з виборцями в очікування другого туру?

ОГ: – Щодо Зеленського – у мене є сумнів, що він буде щось змінювати. Тому що ця "віртуальна кампанія" кандидата, яку він веде, виявилася доволі ефективною. Я не думаю, що він буде виходити на відкрите спілкування з журналістами та експертами, а якщо і буде, це буде у форматі заздалегідь спланованих легеньких інтерв’ю, "теплих ванн".

Учора була заява одного з членів його команди, політтехнолога Дмитра Разумкова. Коли його спитали про теледебати, він відповів, що в законі це не прописано, більшість виборців цього не хочуть і їм це непотрібно. Насправді це неправда, тому що опитування показують, що більшість виборців хоче, щоб були теледебати. Але така позиція членів команди Зеленського.

Щодо Порошенка – я думаю, він буде наполягати на теледебатах.

Кандидати мають дати чіткі відповіді щодо питань розвитку країни. Не якісь загальні речі про те, що ми маємо бути заможними, щасливими, а конкретні кроки, які, окрім всього, є в конституційних повноваженнях президента.

Я думаю, що Порошенко в ході цієї кампанії буде вимушений якось змінювати підходи, ставати більш відкритим. Тому що йому треба наростити свій електорат, і це непроста задача. Тому що розрив зараз близько 13%, і йому треба довести тим, хто не голосував за нього у першому турі, що за нього варто проголосувати.

ОБ: – А чи можна якось змусити кандидатів вийти на дебати на провідних каналах? Це якось передбачено законом?

ОГ: – Не передбачено. Зараз начебто є проект закону, який має це зробити обов’язковим, але я не певен, що вдасться його прийняти до другого туру.

Має бути тиск. Я думаю, що тиск громадськості, тиск експертів, тиск ЗМІ… Всі мають вимагати від двох кандидатів, щоб вони виходили на пряме спілкування.

В ідеалі це має бути, як у США, де відбуваються не одноразові дебати, а кілька таких програм, які присвячені окремим темам: зовнішня політика, безпека, соціально-економічна політика, внутрішня і так далі.

ОБ: – Якщо вже згадали про США – чи можливо таке, що українці не сприймуть обраного президента, як свого часу американці не сприйняли вибір Трампа? Чи відбудеться це прийняття вибору?

ОГ: – Я думаю, що найбільша інтрига – це те, що зараз буде робити Тимошенко. Бо вона вже заявила, що вона не погоджується з результатами, що все фальсифіковано, а всі екзит-поли проплачені і куплені, а у неї є справжні результати. І вона закликала своїх виборців приходити на виборчі дільниці і "захищати свій вибір", щоправда, незрозуміло, що вона мала на увазі.

Мені здається, що цей заклик не спрацює, і не спрацює чому – тому що змагання цього разу було демократичним. Ми знаємо багато негативного про цю виборчу кампанію – викиди, бруд – але це було змагання. І за результатами ми бачимо, що Тимошенко відстає, і не на 0,5%, а майже на 4%. А це, як кажуть соціологи, значущий результат.

А з приводу другого туру – той вибір, який буде, ми маємо прийняти. Ви згадували Трампа, як проти нього виходили протести. Але це було після виборів, що ти тут зробиш? Ти можеш тиснути на обраного президента, критикувати його, але вибір зроблено. Давайте просто робити свій вибір, і робити його усвідомлено. Тому що після бійки кулаками не махають.