Чи потрібно переводити годинники — думки експертів

Чи потрібно переводити годинники — думки експертів

Наразі економічні причини, через які запроваджували переведення годинників, зникли тому в Україні доцільно відмовитися від переходу на літній і зимовий час. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" висловив голова Експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру, економічний експерт Борис Кушнірук.

"Перехід почали впроваджувати на початку минулого століття, якщо не помиляюсь, у Великобританії, і в той час електроенергія використовувалася лише вдома, в офісах і лише в темну частину доби — зранку і ввечері, відповідно споживання електроенергії в ці відрізки доби було найбільш суттєвим. Крім того, електрична енергія використовувалася виключно для освітлення. Чим далі, електроенергія почала використовуватися за рахунок того, що вже з’явилися холодильники, пральні машини і так далі. Тобто кількість електроенергії, яка почала використовуватися в цілодобовомму режимі, неймовірно зросла. Відповідно, вплив цього ранкового чи вечірнього фактору став дуже незначним. Тому на сьогоднішній момент доцільно повернутися до постійного часу і не міняти два рази на рік, але це бажано зробити синхронно з країнами Євросоюзу, — переконаний Борис Кушнірук.

У свою чергу віце-президент Асоціації народних депутатів України Олександр Барабаш зазначив, що переведення годинників є стресом для організму, а надто, цього року, коли перехід на літній час збігається з виборами, на яких будуть зайняті близько 1 млн громадян України.  

Будь-яке переведення годинника, особливо якщо ви їдете в інший годинний пояс, і навіть на одну годину, це все-таки стрес, особливо коли ви їдете на схід, або ніч стає на годину коротша. Людина входить у свій ритм навіть не за тиждень, а особливо маленькі діти. А з точки зору виборів це додаткова жорстокість, бо приблизно мільйон наших співгромадян прийдуть на виборчу дільницю о 7:15, а враховуючи, що за попереднім часом це буде 6:15, а попереду у них як мінімум доба безперервної роботи на ногах, то це становить ще один фактор. Можливо нам варто було б перейти на літній час на день чи два пізніше, — зазначив Олександр Барабаш.

Зазначимо, вночі, 31 березня, відбудеться переведення годинників - Україна перейде на літній час. Так, о 3:00 за київським часом стрілки годинника переведуть на одну годину вперед.

Слухати повну версію.