Фестиваль "Французька весна" стартує вже 30 березня

Фестиваль "Французька весна" стартує вже 30 березня

 Про щорічний фестиваль французької культури в Україні у програмі «Культура.Live» розповіла директорка Французького інституту, радниця з питань культури та співробітництва посольства Франції в Україні,  Наталі Берас. Перекладала розмову Анна Стеблівець.

Ведучі:

Катерина Толокольнікова та Денис Денисенко.

Щорічний фестиваль французької культури в Україні під назвою «Французька весна» розпочнеться вже в цю суботу. Кожного року в квітні організатори фестивалю пропонують різноманітну програму у сфері образотворчого мистецтва, кіно, літератури та інших галузях культури. «Французька весна» відбувається у таких містах України: Київ, Дніпро, Донецьк, Харків, Львів і Одеса. Проводиться фестиваль з 2004 року французьким культурним центром  Альянс франсез і посольством Франції в Україні. Традиційно програма  включає різноманітну кінопрограму, наприклад, допрем’єрні покази та нічний марафон короткометражного кіно, а також театральні вистави, виступи музичних колективів, художні виставки тощо.

Директорка Французького інституту Наталі Берас зазначає, що одним із цікавих моментів є те, що фестиваль цього року буде проходити у 9 містах України. «Французька весна» цьогоріч завітає в Дніпро, Харків, Львів Одесу, Рівне, Запоріжжя. В містах де немає французьких Альянсів на щастя наявні партнери франкофіли і поціновувачів французької  культури, тож «Французька весна» завітає також в Івано-Франківськ та Чернівці. В Києві фестиваль розпочнеться  вже в цю суботу о 20:30.

Цього року обрано тему «колір», що за словами Наталі Берас має на меті об’єднання акцій та заходів в Україні. Чому? Тому що колір ми бачимо упродовж всього життя. Він відображає наші емоції, почуття і часто використовується художніми діячами та артистами. Підтвердженням забарвленості і насиченості кольорів є каталог, дизайн якого був розроблений дизайнеркою Сонею Делоне, яка, до речі, є франко-українського походження.

В цьому році основна мета організаторів фестивалю, розповсюдити різні заходи на всі території України. І часом звичайно не виходить вмістити всі заходи в один рік, саме тому деякі з них розподіляють на два роки. Наприклад в минулому році трупа «Мандрівні королі» виступали в Харкові, Запоріжжі та в Дніпрі. Тож в цьому році їх вирішили відправити на захід, у Львів та Рівне. За словами гості, одні з найцікавіших вистовок, які будуть організовані є такі: виставки пані Вінкель, які пройдуть в Івано-Франківську та Рівному, Александри Новоселової у Дніпрі та в Харкові виставка Елеонори Лубної.

Наталі Берас зізнається, що для жителів Києва захід, який обов’язково треба відвідати – це спектакль «Відкриття французької весни». Він відбудеться в суботу о 20:30. Директорка Французького інституту розповідає, що це буде поетичний спектакль в якому дія відбуватиметься в повітрі, а також це ніби занурення в матерії і ви на власні очі побачите відкриття великої конструкції, яка буде схожа на музичну шкатулку.

Наталі Берас зазначає, що організатори завжди намагаються передати спільні цінності країн, такі як демократія, а також європейська відкритість. Звичайно, не існує політичного етикету при підготовці заходів,  але самі по собі вони направлені на Україну. А саме на те, щоб показати місце України у світі і відзначити його.

Підготовка до фестивалю триває приблизно 6 місяців. За словами гості, робота французьких Альянсів та Французького інституту не припиняється із закінченням «Французької весни». Отже, протягом всього року ви можете побачити багато культурних заходів, але варто розуміти, що саме цей фестиваль є знаковою подією року. «Натомість, можна сказати, що весна продовжується весь рік» - шуткує директорка Французького інституту.

Також Наталі Бернас каже про те, що всі художники й артисти, які приїжджали в Україну, зазвичай хочуть повернутися ще раз. Вона підтверджує це історією з Венсаном Буржексом, джазменом, який цього року приїжджає, щоб попрацювати з українським джазовим бендом. Власне історія починається тим, що артисти познайомились під час джазового фестивалю в Дніпрі у 2018 році , а цього року вже організовують спільний захід і вирушають у турне по Україні. На прикладі цієї кооперації українського оркестру Олексія Вікулова  і Венсана Буржекса організатори хочуть посприяти тому, щоб у Франції знали більше про українську культуру та українських артистів. Таким чином про Україну загалом дізнається все більше людей.

«Щодо планів на майбутній рік думати зарано»  -  такими словами закінчує інтерв’ю Наталі Берас. 

Слухати повну версію.

Фото: Укрінформ