У "день тиші" також заборонені відповідні шрифти, кольорова гамма та імітація символіки кандидатів — КВУ

У "день тиші" також заборонені відповідні шрифти, кольорова гамма та імітація символіки кандидатів — КВУ

У "день тиші" напередодні виборів розміщення бордів з кольоровою гаммою кампаній кандидатів, відповідними шрифтами та імітацією символіки також є порушенням виборчого законодавства. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" повідомив голова правління Комітету виборців України Олексій Кошель.

"Традиційно українські політики порушують день тиші і намагаються знайти різні напівлегітимні, напівзаконні способи обійти норми закону. Наприклад, в 2014 році ми фіксували, що 5 політичних сил незаконно агітували в день тиші. Вони розміщували борди зі стилістикою і кольоровою гаммою кампанії, тобто нам як виборцям було зрозуміло, що це борди на підтримку того чи іншого кандидата. Формально вони вважали, що не порушували закон, але насправді юристи комітету виборців зробили висновок, що навіть кольорова гамма або імітація символіки, або шрифти, які використовуються, все це може бути доведено в суді, що кандидат порушив чинне законодавство. Але там передбачена незначна відповідальність, тому головна відповідальність, яку несе кандидат — це позиція виборців. Кандидати повинні поважати день тиші і не розміщувати ту чи іншу продукцію", — зазначив Олексій Кошель.

 

Зазначимо, 30 березня, напередодні виборів президента в Україні — "день тиші". У цей день будь-які агітаційні заходи, розміщення агітаційних матеріалів у ЗМІ, виборчих листівок, плакатів та іншої друкованої агітації кандидатів заборонено.

Вибори президента України заплановані на 31 березня. Центральна виборча комісія України створила 199 окружних виборчих комісій для проведення виборів президента України. ЦВК 8 лютого завершила реєстрацію, тоді було 44 кандидатів у президенти.  У бюлетенях, які виборці отримають на виборчих дільницях, будуть вказані 39 кандидатів у президенти. 

Слухати повну версію.

Фото: Espresso.tv