Що подивитися: документальний фільм "Навмисна смерть" – про фатальні наслідки гаджетоманії

Що подивитися: документальний фільм "Навмисна смерть" – про фатальні наслідки гаджетоманії

Про документальний фільм "Навмисна смерть" в ефірі програми "Віра в кіно".

Ведуча:

Віра Сивачук

У нас є ще два дні, щоб насолодитися фільмами Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Хоча "насолодитися" – це не то слово, яке тут проситься. Побачити, почути, зрозуміти, подумати і пережити легкий шок – це набагато ближче.

Ось я, наприклад, сходила на кіно зі страшною назвою "Навмисна смерть". Усім, хто мріє про наступний iPhone – дивитися обов’язково. Чому? Зараз поясню.

Отож, "Навмисна смерть", режисерка Сью Вілльямс, США, 2016 рік.

Сюжет

Можна подумати, що фільм Сью Вілльямс – про самогубців. І це – недалеко від істини, бо тотальна гаджетоманія, яка завдає непоправної шкоди планеті, – це теж самогубство, причому колективне.

Фільм показує темний бік цієї індустрії: тисячі людей на заводах у Китаї по 12 годин полірують алюмінієві кришки до iPad, десятки з розпачу вистрибують із вікон. Одна з героїнь фільму, Тіан Ю, яка вижила після спроби суїциду, намагається пояснити, чому.

Китайські річки чорні від кислот, бо на більшості заводів немає водоочищення, а діти в одній з провінцій розбирають токсичний брухт, який продукує ІТ-сфера.

У фільмі багато цифр, які вас шокують: на виробництво одного смартфона іде 200 кг сировини, одна материнська плата випиває тонну води, а зарплата працівника на заводі в Китаї – менша 1% вартості iPhone.

І все ж у кінці цього тунелю є світло. Яке саме – побачите у фільмі Сью Вілльямс.

Чому треба дивитись?

Знаєте, чим мене найбільше вразило це кіно? Не елементами розслідування і навіть не інсайдними зйомками з підприємств, які постачають начинку для смартфонів, а відточеною логікою фільму, який показує зв'язок між токсичними звалищами у Китаї і кислотним дощиком у США, і тим, що хтось мріє про новенький гаджет, а хтось повільно вбиває себе на виробництві без правил. І заодно – вбиває усе живе навколо.

Звичайно, цей фільм – по-хорошому лоббістський. Він відверто звинувачує популярний бренд і закликає більше думати про довкілля, не купувати те, без чого можеш обійтись, не викидати, а ремонтувати і давати гаджетам друге життя.

Нагадаємо, завтра, 30 березня, по всьому світу пройду екологічна акція Година Землі.

Фото – кадр з фільму "Навмисна смерть"