Вирок екс-очільникам СРСР в Литві є знаковою подією для всієї Східної Європи — литовський депутат

Вирок екс-очільникам СРСР в Литві є знаковою подією для всієї Східної Європи — литовський депутат

Вирок екс-очільникам СРСР в Литві є знаковою подією для всієї Східної Європи. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі Сьогодні.Вдень висловив член комітету безпеки та оборони Литви, депутат Литовського Сейму Арвідас Анушаускас.
 
"В Литві ті люди, які і пам'ятають січень 1991 року, і ні, оскільки пройшло вже 28 років з тих днів, думаю, що радіють. Нарешті найдовший судовий процес закінчився реальним вироком, хоча засуджених фізично поки-що тільки двоє. Інші, як відомо, перебувають за межами Литви — в Білорусі, або Росії. Років 20 назад теж було кілька засуджених, керівників тодішньої спроби перевороту. Я думаю, що це найбільше число засуджених за злочини проти людяності в Східній Європі. Можливо тільки де-небудь в Балканських країнах є така кількість засуджених, але для Східної Європи це дійсно знакова подія", — зазначив він.   
 
Нагадаємо, 27 березня Вільнюський окружний суд виніс рішення у справі про воєнні злочини радянської влади, що були скоєні 13 січня 1991 року в Литві. Заочні терміни отримали колишній міністр оборони СРСР Дмитро Язов (10 років позбавлення волі) та колишній офіцер КДБ Михайло Головатов (12 років).
 
Загалом у справі проходили 67 осіб. Сред них — громадяни Росії, Білорусі та України. Усі вони отримали терміни від чотирьох до 12 років. Більшість із них судили заочно. Згідно з офіційною версією Вільнюса, 13 січня 1991 року радянська влада намагалася силою повалити законну владу в Литві, яка 11 березня 1990 року оголосила про незалежність від СРСР. Радянські військові частини захопили Вільнюську телевежу та будівлю Литовського радіо і ТБ. Під час подій загинули 14 людей, понад тисячу постраждали.
 
Слухати повну версію.
 
Фото: QHA