Дев'ятьох затриманих учора кримських татар окупаційний суд узяв під варту до травня

Дев'ятьох затриманих учора кримських татар окупаційний суд узяв під варту до травня

Київський райсуд Сімферополя, підконтрольний російській окупаційній владі,  арештував дев’ятьох кримськотатарських активістів. Про це повідомив адвокат Айдер Азаматов, пише видання Крим.Реалії. Їх затримали напередодні після масових обшуків за підозрою у причетності до діяльності релігійної організації "Хізб ут-Тахрір", визнаної в Росії і анексованому Криму терористичною організацією.

Читайте також: У ЄС закликають Росію негайно повідомити про місце перебування зниклих кримських татар

Запобіжний захід у вигляді утримання в СІЗО Сімферополя до 15 травня обрано: Ерфану Османову, Сейрану Муртазі, Серверу Газієву, Меджиту Абдурахманову, Тофіку Абдулгазієву,Сейтвелі Сейтнабдієву, Рустему Сейтхалілову, Акіму Бекірову та Фархату Базарову.

Судові засідання щодо решти 11 затриманих кримців очікуються сьогодні, 28 березня.

"Захист клопотав про домашній арешт. Ми планували доставити в суд документи на будинок, щоб були підстави для обрання відповідного запобіжного заходу. Однак, суд відмовив і за клопотанням слідчого заарештував мого підзахисного на один місяць і 19 діб — до 15 травня", розповів адвокат, який представляє інтереси Сейрана Муртази.

Читайте також: Всі затримані в Криму 27 березня є активістами — журналіст

Співробітники ФСБ, МВС Росії і Росгвардіі 27 березня провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, в тому числі активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність". За інформацією активістів, затримані 20 осіб. Ще чотирьох розшукують російські силовики.

П’ятьом затриманим інкримінують ч. 1 ст. 205.5 КК Росії (організація діяльності терористичної групи). Інших підозрюють в участі в діяльності терористичної організації (ч. 2 ст. 205.5 КК Росії).

Крім того, сьогодні "Кримська солідарність" повідомила про ще трьох затриманих, двоє з яких єгромадськими журналістами цієї організації, третій займався передачами до СІЗО для українських політв'язнів.

Фото: Кримська солідарність