В Україні не вистачає підрядників для прискореного ремонту доріг — експерт

В Україні не вистачає підрядників для прискореного ремонту доріг — експерт

В Україні не вистачає підрядних організацій для ремонту доріг. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомив експерт з реформування дорожньої галузі Громадської ініціативи "Реанімаційний пакет реформ" Андрій Мартенс.
 
"Навіть якщо ми збільшимо фінансування, скажімо, в 10 разів, ми не зможемо зробити більше робіт, оскільки сьогодні не вистачає підрядних організацій і сама організація процесу трошки застаріла. Укравтодор в принципі може не впоратися з більшим обємом. Тому поступове збільшення фінансування — це правильний нормальний шлях. Ми вже в минулому році побачили, що на 70% збільшилась кількість підрядників, які виконують ремонтно-будівельні роботи", — зазначив Андрій Мартенс. 
 
Окрім того, за його словами, стримує темпи ремонту доріг неефективність Укравтодору.
 
"Структура Укравтодору ще не до кінця реформовані, тому не є настільки ефективними, щоб різко збільшити фінансування, тому що все одно залишається конфлікт інтересів. Укравтодор в своїй особі залишається і замовником, і контролером, а значить є корупційні ризики і я б зараз більше зосередився на реформуванні самої структури управління дорогами, налагодження структури управління дорогами місцевого значення, тому що за фактом обласні адміністрації скопіювали систему управління Укравтодору", — додав він.  
 
Зазначимо, у 2018 році на українські дороги було витрачено більше 35 мільярдів гривень. Проте переважна більшість автошляхів – близько 95% – залишається у незадовільному стані, а 40% з них потребують повного відновлення. У 2019 році планується виділити понад  55 млрд грн.
 
Слухати повну версію.
 
Фото: Autokiev.info