Рентген vs. Пулюй: хто ж відкрив рентгенівські промені? – розповідає науковець

Рентген vs. Пулюй: хто ж відкрив рентгенівські промені? – розповідає науковець

У 1845 році цього дня народився Вільгельм Конрад Рентген – видатний німецький фізик, експериментатор, лауреат Нобелівської премії з фізики. Саме він, як прийнято вважати, відкрив короткохвильове електромагнітне випромінювання, пізніше назване рентгенівськими променями. Мало хто знає, але український дослідник Іван Пулюй робив рентгенівські знімки значно раніше  за самого Рентгена. Як все було насправді, в ефірі "ДеньПРО" розповів науковець, фізик, історик науки, доктор фізико-математичних наук Василь Шендеровський.

Ведучі:

Марія Сизон, Дмитро Захарченко

Василь Шендеровський переконаний, що відкриття Х-променів, які ми знаємо як "рентгенівські", було епохальним відкриттям. Саме Конрад Рентген у 1895 році вперше заявив про їх існування.

Як розповів науковець, Іван Пулюй та Конрад Рентген часто перетиналися під час роботи в одній з лабораторій у Страсбурзі.

"На той час Пулюй уже сконструював свою унікальну лампу, яка увійшла в історію експериментальної фізики, як лампа Пулюя, і саме завдяки цій лампі можна було побачити оте невидиме проміння, яке назвали Х-променями, а на території СРСР з подачі Абрама Йоффе це випромінювання стали називати рентгенівським", – розповів Василь Шендеровський.

Фізик додав, що хоча про відкриття Х-променів дійсно заявив Рентген, не можна стверджувати, що саме він був автором цього відкриття.

"Проаналізувавши праці як Пулюя, так і Рентгена, я можу заявити: пояснення природи рентгенівських променів повністю дав Іван Пулюй. Його працю можна навіть назвати предтечею відкриття електрона, яке у 1897 році здійснив Томсон, – зазначив Василь Шендеровський. – Пулюй сконструював лампу, якою користувався Рентген. У Рентгенових роботах немає ні слова про користь цього відкриття для медицини, і саме Пулюй це показав".

Науковець додав, що вважає Івана Пулюя "найбільшим вченим кінця ХІХ століття".

"Ми знаємо Ейнштейна, Рентгена, інших вчених. Але Пулюй у кожний напрямок фізики вклав значний доробок", – розповів Василь Шендеровський.

Нагадаємо, травматолог розповів, які люди більш схильні до переломів.

Фото pexels.com