Що про українські вибори пишуть у соцмережі "ВКонтакте" — аналіз UkraineWorld

Що про українські вибори пишуть у соцмережі "ВКонтакте" — аналіз UkraineWorld

Головний редактор онлайн-платформи UkraineWorld Володимир Єрмоленко заявляє, що політичний дискурс став мігрувати з "ВКонтакте" до інших соціальних мереж. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вденьвін розповів, що про українські вибори пишуть у соцмережі "ВКонтакте".

Ведучий:

Роман Коляда 

"Заборонити якісь елементи Інтернету дуже складно. Звичайно, українські органи влади розуміють, що інформація — це не тільки питання свободи і питання безпеки, і тому були обмежені російські телеканали, російські сайти та соцмережі. Але це не означає, що люди не обходять ці санкції, оскільки обходити їх не так складно", — зазначив Володимир Єрмоленко.

Єрмоленко повідомив, що під час дослідження було зроблено вибірку у один мільйон профілів, з яких 300 тисяч є активними, але про політику пише не так багато людей — близько 20 тисяч.

Головний редактор онлайн-платформи зауважив, що досліджували саме український сегмент у цій соцмережі.

"Ми вирішили це дослідити, тому що це темна пляма. Ми розуміємо, що санкції накладені, але питанням є, що там відбувається. Ми не досліджували всю мережу "ВКонтакте", нас цікавить саме український сегмент, що українці, попри санкції, продовжують там читати та писати", — сказав він.

Єрмоленко наголосив, що санкції подіяли, оскільки аудиторія "ВКонтакте" зменшилась, а також зауважив, що політичний дискурс певною мірою став мігрувати у інші соціальні мережі.

"Ми зрозуміли, що санкції подіяли, бо аудиторія не така величезна, як це було перед санкціями. Політичний дискурс певною мірою став мігрувати у інші соціальні мережі. Одним з критеріїв було співвідношення кількості постів і лайків та коментарів, і ми помітили таке співвідношення: 1 пост — 1 лайк, і це дуже мало. Найпопулярніші пости про кандидатів чи вибори набирають максиму 100 сердечок. Це набагато менше, ніж у фейсбуці. Але це не означає, що не потрібно дивитися, що відбувається у соцмережі "ВКонтакте", — прокоментував він.

Єрмоленко також додав, що ця соцмережа радикалізується, оскільки в ній процвітає мова ворожнечі.

"Другий наш висновок полягає в тому, що "ВКонтакте" радикалізується. Проросійська риторика, сепаратистська риторика, риторика, спрямована проти України, проти Заходу з виразною мовою ворожнечі процвітає", — зауважив редактор.

Єрмоленко зауважив, що щодо всіх кандидатів переважають негативні пости.

"Якщо ми проаналізуємо негативні та позитивні месежді щодо кандидатів, то щодо всіх кандидатів переважають саме негативні. Немає такого кандидата, який б у соцмережі "ВКонтакте" в українському сегменті, мав би перевагу у позитив. Але серед цих негативних постів лідером є діючий президент Петро Порошенко, і саме про нього пишуть найбільше.  На другому місці Юлія Тимошенко. Єдиний кандидат щодо якого проглядається позитив — це Володимир Зеленський, але і у нього негатив переважає", — сказав він.

Крім того, він зазначив, що теза про фальсифікацію є однією з головних.

Як повідомляється, 27 березня відбулась прес-конференція, на якій були представлені результати дослідження українського сегменту російської соцмережі "ВКонтакте" під назвою "Що про українські вибори пишуть у соцмережі "ВКонтакте"?".

Прослухати повну версію.

На фото — Володимир Єрмоленко