У Європарламенті засудили переслідування владою РФ кримських татар та окупацію Криму

У Європарламенті засудили переслідування владою РФ кримських татар та окупацію Криму

Під час пленарного тижня у Страсбурзі пізно ввечері у вівторок, 26 березня, євродепутати провели дебати "П'ять років незаконної окупації Криму Російською Федерацією", — передає Deutsche Welle.

Дебати почалися з оприлюднення заяви Верховної представниці ЄС з питань зовнішньої політики Федеріки Могеріні, яку на дебатах представляв єврокомісар з питань сусідства Йоганнес Ган. Він наголосив, що Євросоюз не визнав і не збирається визнавати анексію Криму.

"Україна, яка зіштовхнулася з російськими порушеннями міжнародного права, не самотня... За ці роки ми інвестували в Україну більше, ніж у будь-яку іншу країну світу. І Україна знає, що наша підтримка триватиме", — зазначив єврокомісар.

Участь в дебатах також взяли представник фракції Європейської народної партії Ельмар Брок, євродепутат Марек Юрек, представниця фракції соціал-демократів Ана Гомеш,  Крістіан Дан Преда із Європейської народної партії, соціал-демократка Ніна Гілл та інші представники Європарламенту.

Учасники заходу окремо згадували кримських татар, переслідування їх владою РФ у Криму, припинення роботи їхніх ЗМІ, а також на заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Багатьох євродепутатів хвилювало питання, чи не станеться чогось подібного до анексії Криму на території ЄС і як на це реагувати. Висловили також сумнів у дієвості загальної політики безпеки й оборони Євросоюзу, зважаючи на що пролунало запитання, як посилити тиск на Росію у питанні Криму.

У відповідь єврокомісар пообіцяв шукати способи підтримки України, а також використовувати всі можливості, щоб донести Росії позицію, що "Крим — це Україна". Йоганнес Ган підкреслив одностайну позицію у цьому питанні.

Фото: Радіо Свобода