"Влада змінюється, а Асканія як була, так і залишається" – автори фільму "Заповідник Асканія"

"Влада змінюється, а Асканія як була, так і залишається" – автори фільму "Заповідник Асканія"

Триває Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Учора у рамках фестивалю відбулася прем’єра фільму "Заповідник Асканія". Продюсерка фільму Анна Паленчук, режисер Андрій Литвиненко та герой фільму Микола Хливнюк в ефірі програми "Епізоди" розповіли про історію створення фільму.

Ведуча:

Олена Гусейнова

Проект став одним з переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно, завдяки чому отримав фінансову підтримку у 845 тис гривень – майже 70% від загальної вартості виробництва. Продюсерка фільму Анна Паленчук розповіла, що в принципі тільки завдяки фінансовій допомозі Держкіно "Заповідник Асканія" і було знято.

"Знімати ми почали активно дуже давно, без грошей. Наприкінці 2013 року ми вирішили, що фільм буде. Події Майдану ще додали нам значимості цього фільму. В цілому ми працювали над фільмом 5 років", – розповів режисер фільму "Заповідник Асканія" Андрій Литвиненко.

Читайте також: Руденко: фільм "Балух" — це історія не лише про Балуха як патріота, а як про людину

Анна Паленчук розповіла, що за її продюсерський досвід це була одна з найтепліших прем’єр.

"У нас був повний зал. Хоча це була дев’ята вечора, понеділок, але прийшло дуже багато людей, – поділилась продюсерка фільму Анна Паленчук. – Також приїхали наші документальні герої: Павло – він уже мешкає в Києві, пан Микола приїхав з самої Асканії, де він мешкає. Звісно, коли після перегляду глядачі могли поспілкуватися не тільки з творчою командою, але й з героями – це було дуже надихаюче. І всі питали одну-єдину річ: як можна допомогти Асканії?"

Продюсерка зазначила, що дуже важливо цінувати те, що в Україні є, адже в Асканії дуже потужний туристичний потенціал.

"Але насправді туди веде жахлива дорога, там практично відсутня якась туристична інфраструктура. І питання про те, як ми можемо допомогти Асканії, залишилося без відповіді, – розповіла Анна Паленчук. – Можливо, люди почнуть активізуватися і створювати певні осередки щоб допомогти не тільки Асканії, але й іншим українським заповідникам. Тому що багато людей кажуть: от, в Америці чи Канаді національні заповідники такі!.. А ми теж маємо таке національне надбання. Асканія, насправді, найбільший степовий заповідник в Європі, створений людиною".

Читайте також: Фільм "Ти, б**, рота закрий" відображає те, як ставляться в Україні до активістів — режисерка

Заповідник Асканія-Нова був заснований у 1874 році бароном Фрідріхом Фальц-Фейном. Це найстаріший степовий біосферний заповідник планети, а у місцевих екосистамах нараховується понад 3 тисячі видів тварин.

"У заповіднику Асканія-Нова Фальц-Фейн хотів створити подобу раю на землі, і щоби у цьому раю були виключені усі хижаки. Тому там можна побачити тільки рідкісних парнокопитних тварин, буйволів тощо. Те, що він створив, – це, звісно не рай. Але це своєрідна оаза спокою, і цей спокій манить, – розповів Андрій Литвиненко. – І люди, які живуть у великих містах, дуже часто намагаються цей спокій відшукати".

Андрій Литвиненко додав, що від самого початку героїв у фільмі було більше, але згодом автори обрали трьох найунікальніших, тих, що заворожували своєю харизмою. Саме ці три герої стали "кістяком" фільму.

"Один з них – Віктор Семенович Гавриленко, це директор заповідника. Він унікальна особистість, тому що я особисто вважаю, що він цей заповідник зберіг від розрухи, і він продовжує працювати у цих важких умовах. Також Коля Хливнюк, колишній санітар, який допомагав ветеринару і фактично залишився жити у напівлегальних умовах на території дендропарку у будинку без світла. І Павло – молодий спеціаліст, який був максимально охочим до орнітології і хотів цим займатися далі", – розповів режисер.

Микола Хливнюк, герой фільму, який уже понад 40 років живе на території заповідника, переконаний: щоб розуміти, що відбувається в заповіднику Асканія, треба там жити.

"А я там живу з 25 травня 1976 року, і я застав тих людей, які ще служили у Фрідріха Фальц-Фейна. Правда, у похилому віці, але при здоровому глузді, і вони мені розповідали, як це все було. А зараз з кожним роком воно стає усе гірше й гірше", – розповів Микола Хливнюк.

Анна Паленчук зауважила, що фільм "Асканія Нова" обовязково треба дивитися на великому екрані, адже екран комп’ютера чи планшета не зможе передати усю красу заповідної природи.

"Коли я була в Асканії, я зрозуміла: влада змінюється. Адже барон Фальц-Фейн будував Асканію ще за часів царя. Потім був Совєтський Союз по всій території України. Тепер у нас незалежна Україна. Наприкінці цього тижня вибори. Все це пройде. А Асканія як була, так і залишається. Це величезна, неосяжна природа, яку ми передали у нашому фільмі", – поділилася продюсерка фільму.

З 25 квітня фільм "Заповідник Асканія" вийде у прокат по всій Україні.

Кадр з трейлеру фільму "Заповідник Асканія"