НАЗК передало до поліції матеріали щодо кандидата Зеленського — Корчак

  НАЗК передало до поліції матеріали щодо кандидата Зеленського — Корчак

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) передало до Національної поліції матеріали щодо Володимира Зеленського, йдеться про можливі ознаки кримінального правопорушення стосовно розпорядника накопичувального рахунку виборчого фонду кандидата на пост президента України Володимира Зеленського. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook член НАЗК Наталія Корчак.

Вона наводить дані про виявлені порушення у здійсненні добровільних внесків від фізосіб до виборчого фонду кандидата на загальну суму 3 778 032,63 грн.

Закон вимагає, щоб такі внески були повернуті до Держбюджету, натомість розпорядник коштів фонду Зеленського повернув лише трохи більше 90 тисяч гривень. Після того, як НАЗК повідомило йому повторно про те, що це кошти, надані з порушеннями, розпорядник відмовився не від коштів, а від отримання листа НАЗК.

Дані про порушення частини 8 стаття 43 ЗУ «Про вибори Президента України», відомство передало до Поліції.

Раніше, 21 березня аналогічна ситуація склалася і з виборчим фондом іншого кандидата — Анатолія Гриценка.  Загальна сума внесків до його фонду, здійснених з порушенням, становить 3 424 000, 00 грн. Повідомлень про повернення до Держбюджету жодної частини з них не надходило.

Нагадаємо, серед 39 кандидатів у президенти України 17 подали фінансові звіти з порушеннями. Найпоширеніші порушення — неповнота даних, внесених у звіт та наявність податкового боргу  у осіб, які робили внески у виборчі фонди кандидатів. Більшість з них є підставою для складання протоколу про адміністративне правопорушення — повідомляє НАЗК.

Фото: НАЗК