Майже половина кандидатів допустили порушення у діяльності своїх виборчих фондів (перелік)

Майже половина кандидатів допустили порушення у діяльності своїх виборчих фондів (перелік)

Серед 39 кандидатів у президенти України 17 подали фінансовиі звіти з порушеннями. Про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), яке затвердило аналіз проміжних фінансових звітів учора, 25 березня. Серед інших, проаналізовано і звіти тих кандидатів, які зняли свої кандидатури, серед них теж є порушники.

Перелік дійсних кандидатів у президенти, в звітах яких виявлено порушення:

Юрій Бойко

Олександр Вілкул

Анатолій Гриценко

Юрій Дерев’янко

Володимир Зеленський

Сергій Каплін

Юрій Кармазін

Ілля Кива

Руслан Кошулинський

Віктор Кривенко

Роман Насіров

Валентин Наливайченко

Віталій Скоцик

Ігор Смешко

Олександр Соловйов

Сергій Тарута

Юлія Тимошенко

Екс-кандидати, у звітах яких виявлено порушення: Сергій Кривонос, Євгеній Мураєв, Андрій Садовий.

Найпоширеніші порушення — неповнота даних, внесених у звіт та наявність податкового боргу  у осіб, які робили внески у виборчі фонди кандидатів. Більшість з них є підставою для складання протоколу про адміністративне правопорушення — повідомляє НАЗК.

Фінансові звіти подавали розпорядники рахунків виборчих фондів кандидатів. В процесі їх перевірки звірялися дані з банками та фіскальною службою, аби встановити наявність податкового боргу в суб’єкта, який здійснює внесок та з’ясувати, чи було дотримано обмежень у сплаті внесків.

Також аналіз дає можливість побачити прізвища кандидатів, які не сформували фонду та не витрачали з нього коштів. Це Олександр Ващенко, Микола Габер, Дмитро Гнап, Олександр Данилюк, Руслан Ригованов.

Перевірка проводилась відповідно до ст. 15 ЗУ «Про політичні партії в Україні», ст. 43 ЗУ «Про вибори Президента України»

Ознайомитися зі звітами можна за посиланням, з результатами аналізу — тут.

Фото: Focus.ua