Пропозиції кандидатів у президенти у сфері охорони здоров’я — аналіз "Центру UA"

Пропозиції кандидатів у президенти у сфері охорони здоров’я — аналіз "Центру UA"

Керівник проектів ГО "Центр UA" Андрій Андрушків та аналітикиня ГО "Центр UA" Марта Семерак в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" проаналізували пропозиції кандидатів у президенти у сфері охорони здоров’я.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

Юлія Тимошенко пропонує запровадити обов’язкове медичне страхування за рахунок коштів роботодавців з одночасним зменшення удвічі податкового навантаження їх підприємства.

Андрій Андрушків: ця пропозиція ще додатково створить тиск на роботодавців. Роботодавець, окрім цього, має платити значну кількість податків. Очевидно, що для багатьох буде простіше всіх звільнити, платити у конвертах і не мати додаткових витрат.

Марта Семерак: поряд з тим, що Юлія Володимирівна хоче покласти такий тягар на роботодавців, в той же час планує скасувати ряд податків: подарок на додатку вартість, єдиний соціальний внесок та ще 37 квазі-податків. Таким чином, виходить дисонанс, і як це економічно обґрунтовано, як це буде економічно втілено — ми сказати не можемо.

Володимир Зеленський пропонує забезпечити отримання лікарнями сучасного обладнання  та відновлення інфраструктури.

Андрій Андрушків: очевидно, що в нинішніх умовах, коли нічого не уточного, обладнання має купувати той, хто власником приміщення лікарні, хто власником закладу охорони здоров’я. У нас переважна більшість лікарень перебувають на балансі органів місцевого самоврядування. Фактично кандидат у президенти каже, що нам треба купувати нове обладнання, ремонтувати клініки, але це будуть робити органи місцевого самоврядування, якщо далі не уточнено, що буде якась державна програма.

Марта Семерак: це дискусія наступних виборів 2020 року, коли ми будемо обирати представників громад, місцевих рад, районних рад та обласних рад. Зараз підняття цього питання є пустою обіцянкою, яка не має за собою нічого.

Основним пунктом програми Петра Порошенка є завершити медичну реформу, спрямовану на підвищення якості та доступності медичних послуг, зокрема на селі, та підвищення зарплат медикам.

Андрій Андрушків: очевидно, що в тих речах, які є успішні або підтримувані в середовищі громадян, які ходять в лікарні, отримують медичні послуги, чи в середовищі лікарів, медичного персоналу, діюча влада, якщо бачить якийсь поступ,  якусь прихильність свого виборця вона буде намагатись продовжувати той курс, який закладений діючим урядом за підтримки діючого президента. І зрозуміло, що ті речі, які є успішними, мають мати продовження.

Марта Семерак: це буде продовжуватись, якщо кардинально не зміниться політичний курс, визначений парламентом.

Анатолій Гриценко передбачає здійснення реформи медицини, залучивши професіоналів-громадян України.

Андрій Андрушків: існує міф шкоди, яка завдається Уляною Супрун суто через те, що вона не має українського паспорту. Кандидати у той чи інший спосіб будуть намагатися встановити з тими електоральними групами, для яких це важливим, дратівливим фактором.

Олег Ляшко пропонує встановити державне регулювання цін на ліки.

Андрій Андрушків: досвід у цій сфері показує, що якщо держава намагається щось встановлювати і контролювати, там починаються якісь корупційні моменти. Є успішною практика орієнтування закупівельних цін на країни ближніх сусідів, на цю практику перейшла команда Уляни Супрун. І наші міжнародні партнери оцінюють цю історію як успішну.

Юрій Бойко пропонує скасувати медичну реформу, а також ліквідувати дефіцит ліків та вакцин.

Марта Семерак: насправді такого дефіциту ліків немає, просто регулювання, яке зараз присутнє, модифікує постачання, зокрема це стосується реформи митної служби, яка не дозволяє провозити певні ліки. Станом на зараз дефіцит є штучним.  Люди мають можливість отримати доступ до ліків та вакцин, звернувшись до свого сімейного лікаря.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com