Екологічне маркування "Зелена зірка": для чого воно потрібне

Екологічне маркування "Зелена зірка": для чого воно потрібне

В Україні в 2018 році з’явилося екологічне маркування "Зелена зірка", воно означає, що при виготовлені товару чи наданні послуги не завдано шкоди довкіллю. Про екологічну сертифікацію в ефірі Радіо Культура в програмі "Еко-life. Радіоблог Майї Манько" розповів президент ГО "Всеукраїнська спілка екологічного маркування "Зелена зірка" Олександр Васильєв.

"Більше року тому держава скасувала всі обмеження щодо екологічної сертифікації. Світовий досвід такий, що в Європейському Союзі цим займаються громадські організації. Зараз ми працюємо по ISO 2002 року. Це один із тих документів, на якому ми базуємось. Також ми базуємось на ДСТУ, хоч наша держава їх скасувала, але там є ціла низка важливих вимог. На основі цих нормативних документів ми формуємо чек-лист – перелік вимог, яким повинна відповідати послуга або товар. Якщо продукт відповідає цьому чек-листу, ми видаємо сертифікат",  зазначив Олександр Васильєв.
 
За його словами, окрім ГО  "Всеукраїнська спілка екологічного маркування "Зелена зірка", в Україні екологічною сертифікацією займається також ГО "Жива Планета", що видає сертифікат "Зелений журавлик". Експерт наголосив, що таке маркування не є обов’язковим і здійснюється за бажанням.
 
Екологічне маркування має широку сферу застосування – від продуктів харчування, промислових товарів, будматеріалів до об’єктів нерухомості та послуг. Загальні принципи та методи його застосування викладені в міжнародних стандартах серії ISO 14020 "Екологічні марковання та декларації". Ця серія стандартів упроваджена до української національної системи стандартизації – серія ДСТУ ISO 14020.
 
Слухати ефір повністю.