Майже 33 тисячі людей захворіли на кір від початку року — МОЗ

Майже 33 тисячі людей захворіли на кір від початку року — МОЗ

Після декількох тижнів падіння рівень захворюваності на кір в Україні знову почав зростати — повідомляє Міністерство охорони здоров’я. За оперативними даними найбільше нових випадків кору з 15 по 21 березня включно зареєстровано у Хмельницькій (207 хворих), Львівській (186 хворих), Київській (177 хворих), Рівненській (157 хворих), а також в місті Києві (203 хворих).

З початку року до 12 березня на кір захворіли 32 939 людини — 14 830 дорослих і 18 109 дітей. 14 з них — померли від ускладнень.

МОЗ розмістило на своєму сайті заклик дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни й медики.

Кір — небезпечне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Симптомами кору є значне підвищення температури, висип, можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей.

Серед ускладнень кору — отит, бронхіт, пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця хвороба може призвести навіть до смерті.

Інфографіка: МОЗ