Ізраїлю важлива підтримка США у питанні Голанських висот — аналітик

Ізраїлю важлива підтримка США у питанні Голанських висот — аналітик

Ізраїлю важлива підтримка Сполучених Штатів Америки у питанні Голанських висот, оскільки з боку США може надходити фінансова, військова та дипломатична допомога для країни, переконаний радник президента незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень "Борисфен Інтел" Роман Кот. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"Дискусія щодо цієї території досі триває, але у 1981 році на законодавчому рівні було закріплено, що Голанські висоти — це територія Ізраїлю. Сусіди Ізраїлю та більшість арабських країн не визнають існування Ізраїлю як держави. Крім того, вони не виконують резолюцію ООН від 1948 року, яка мала б закріпити кордони держави Ізраїль", — зазначив Роман Кот.

Кот також зауважив, що "всі суперечки у цьому питанні і зводяться до того, чи повертати Ізраїль до кордонів, які існували до 1967 року, які існували перед початком Шестиденної війни".

Аналітик наголосив, що і арабські країни, і ЄС не визнають того, що Голанські висоти не є частиною Ізраїлю, хоча підтримка США для Ізраїлю є дуже важливою.

"Росія буде цим користуватися так само, як вона свого часу користувалася проголошенням незалежності Косово. І арабські країни, і Європейський Союз поки що стоять на стороні того, що Голанські висотине є частиною Ізраїлю. З одного боку, це крок до більшої ізоляції Ізраїлю, а з іншого — це свідчення того, що США можуть знівелювати позицію своїх європейських партнерів і далі підтримувати Ізраїль. А це для Ізраїлю важливо, оскільки з боку США може надходити фінансова, військова та дипломатична допомога", — сказав Кот.

Він також додав, що ця ситуація не надто вплине на результати виборів, які відбудуться в Ізраїлі 9 квітня.

Як повідомляється, 25 березня президент США Дональд Трамп під час зустрічі з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху має підписати указ, який визнає ізраїльський суверенітет над Голанськими висотами.

Слід зазначити, що Голанські висоти, які у минулому були частиною Сирії, були захоплені Ізраїлем в 1967 році  під час Шестиденної війни.

Прослухати повну версію.