Оглядач Наталія Прудка пояснила, чому виник ризик вимкнення електрики для деяких водоканалів

Оглядач Наталія Прудка пояснила, чому виник ризик вимкнення електрики для деяких водоканалів

Нову модель роздрібного ринку електроенергії застосували на непідготовлене середовище, оскільки до цього споживачі не готові, а  у багатьох підприємств, зокрема водоканалів, є борги, переконана економічний оглядач Інтернет-видання "Главком" Наталія Прудка. Про це вона повідомила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"З 1 січня цього року вступила в дію нова модель роздрібного ринку електроенергії відповідно до закону про новий енергоринок. Обленерго припинили своє існування, а їм на заміну прийшли розподільчі компанії. Також були створені незалежні постачальники, які купують електроенергію на електроринку і продають її кінцевому споживачеві. Це було зроблено для того, щоб ліквідувати монополію обленерго. Це лише перший етап, а з 1 липня розпочнеться другий етап — широкомасштабне запровадження ринку" , — зазначила Наталія Прудка.

Економічний оглядач зауважила, що нову модель енергоринку застосували на непідготовлене середовище.

"Нову модель енергоринку поклали на непідготовлене середовище. Споживачі не готові до цього. До того ж, у багатьох підприємств є борги, наприклад, водоканали".

Прудка додала, що уряд призначив "постачальником останньої надії" компанії "Укрінтеренерго", з яким усі боржники автоматично підписали договір.

"Уряд призначив "постачальником останньої надії" компанії "Укрінтеренерго". З цим "постачальником останньої надії" автоматично були підписані договори з усіма боржниками України: і водоканалами, і шахтами тощо. Ця компанія дозволила у своїй методології встановлювати тарифи для "постачальника останньої надії" на 25% вищими, ніж на вільному ринку електроенергії", — сказала вона.

Вона зауважила, що "з 1 квітня є реальна можливість того, що у Донецькій, Дніпропетровській та декількох інших областях просто висохнуть крани, оскільки тарифи на воду та водовідведення на покривають витрати водоканалів на електроенергію".

Як повідомляється, 1 квітня  для низки водоканалів можливе вимкнення електроенергії у зв’язку із завершенням дії договорів  із "постачальником останньої надії". За даними голови НКРЕКП Оксани Кривенко, наразі електроенергію від постачальника "останньої надії" отримують лише шість водоканалів: КП "Вода Донбасу", Лисичанськводоканал, Таунсервіс (м. Сєверодонецьк), Аульський водовід, Кам’янський міськводоканал, Сумський міськводоканал.

Як повідомила Кривенко, з 1 січня 2019 року ці водоканали не змогли знайти собі постачальника електроенергії і були змушені скористатися послугами ПОН. Ці підприємства станом на кінець 2018 року мали значну заборгованість за електроенергію і тому постачальники не взяли участь у тендерах на закупку електроенергії, заявили в НКРЕКП.

 

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com