"Право голосу" — проект Українського радіо на допомогу виборцю

"Право голосу" — проект Українського радіо на допомогу виборцю

Як зробити усвідомлений вибір на президентських виборах-2019?

Які нюанси слід враховувати внутрішньо переміщеним особам, жителям тимчасово окупованих територій, людям з інвалідністю, трудовим мігрантам, молоді?

Чому важливо робити вибір усвідомлено і як не піддаватися маніпуляціям?

Ми вибрали найважливіші тези з програми "Право голосу":

  • Перевірити себе у списках виборців можна особисто (на виборчій дільниці за місцем реєстрації), або на сайті Державного реєстру виборців.
  • Якщо в списку виборців немає вашого прізвища, слід подати заяву до Державного реєстру виборців, але не пізніше 25 березня 2019 р.
  • Виборчі дільниці працюватимуть 31 березня 2019 р. з 08.00 до 20.00.
  • На території України можна проголосувати лише з паспортом громадянина України (закордонний діє тільки на закордонних виборчих дільницях).
  • Якщо громадянин не має зареєстрованого місця проживання, він може отримати виборчу адресу за погодженням Центру обліку безпритульних осіб, соціальної служби чи органу ведення Державного реєстру виборців.
  • Внутрішньо переміщеним особам (ВПО) для участі у виборах потрібно до 25 березня 2019 р. звернутися з паспортом до будь-якого відділу ведення Державного реєстру виборців і написати заяву з проханням тимчасово змінити місце голосування. Для участі в повторному голосуванні (другому турі) заяву треба писати ще раз.
  • Громадянам (не ВПО), які хочуть змінити місце голосування, крім паспорта, потрібно подати документи, які обґрунтовують необхідність тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Це може бути довідка з місця роботи, довідка з місця навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати, проїзні документи, путівка в санаторій тощо. Весь перелік можливих документів – на сайті Міністерства юстиції. Важливо знати, що процедура зміни адреси голосування спрощена тільки для жителів з тимчасово окупованих територій.
  • Людям з інвалідністю, які хочуть проголосувати вдома, слід скористатися процедурою голосування за місцем проживання. Для цього треба звернутися до дільничних виборчих комісій із відповідною заявою до 20.00 29 березня.
  • Шрифти Брайля не використовуватимуться під час президентських виборів, оскільки кандидатів дуже багато, а виготовлення бюлетенів таким шрифтом дуже затратне.
  • Автоматично до списків виборців на закордонних дільницях потрапляють повнолітні українці, які стали на консульський облік. В іншому випадку слід звернутись із заявою про зміну виборчої адреси до закордонної дипломатичної установи за місцем свого проживання чи перебування.До заяви додається копія документа, який посвідчує особу і підтверджує громадянство виборця - закордонний, дипломатичний чи службовий паспорт, або тимчасове посвідчення громадянина України.
  • У день голосування виборча дільниця прирівнюється до приміщення державної установи, тут діють загальні правила. Не можна приносити й розпивати алкоголь, приходити з вогнепальною чи холодною зброєю, з домашніми тваринами. Виняток - собаки-поводирі для людей з вадами зору.
  • Щоб зробити усвідомлений вибір, слід уважно читати програми кандидатів на пост Президента. Аналізувати передвиборчі обіцянки і відокремлювати їх від популістських заяв.
  • Графи "Проти всіх" у виборчому бюлетені не буде, вона зникла ще 18 листопада 2011 року.
  • Інформація про кандидатів на пост Президента України розміщена на сайті ЦВК, її публікують "Урядовий кур’єр" та "Голос України", також із нею можна ознайомитися безпосередньо на виборчих дільницях.
  • ЦВК не відкрила жодної з 5 виборчих дільниць у Російській Федерації. Щоб проголосувати, громадянам потрібно відвідати котрусь із дільниць на території України, або ж Казахстану, Фінляндії чи Грузії.
  • Якщо під час голосування був зіпсований бюлетень, законодавство передбачає можливість взяти у виборчої комісії інший бюлетень.
  • У бюлетені можна поставити лише одну позначку. Бюлетень із двома та більше позначками не вважатиметься дійсним.
  • Станом на 18 березня 2019 р. ЦВК зареєструвала 967 офіційних спостерігачів від 11 міжнародних організацій та 10 іноземних держав на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.
  • На президентських виборах немає обмежень щодо зміни місця голосування і можливості проголосувати. Натомість, на парламентських виборах громадяни, які голосуватимуть не за місцем реєстрації, отримають лише один бюлетень для голосування у загальнодержавному виборчому окрузі. Для голосування за кандидата в мажоритарному окрузі такі виборці не отримають бюлетенів.
  • 31 березня 2019 р. відбудуться вибори Президента України. До 10 квітня 2019 р – оголошення результатів першого туру, ухвалення рішення про проведення другого туру. 21 квітня 2019 р. – проведення другого туру голосування. До 1 травня 2019 р. - встановлення результатів другого туру. До 3 червня 2019 р. – інавгурація Президента.

Слухати випуск №1

Слухати випуск №2

Слухати випуск №3

Слухати випуск №4

Слухати випуск №5

Слухати випуск №6

Слухати випуск №7

Слухати випуск №8

Слухати випуск №9

Слухати випуск №10

Більше інформації для виборців – в аудіо-версії програми "Право голосу". При підготовці програм використовувалися матеріали, розроблені та створені за підтримки проекту Ради Європи "Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні", що впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2018 - 2021 роки. Зміст матеріалів не обов'язково відображає офіційну позицію Ради Європи.

Фото: rivne.pb.org.ua