В Україні 20 років триває епідемія туберкульозу, але досі немає стратегії боротьби з хворобою — експерт

В Україні 20 років триває епідемія туберкульозу, але досі немає стратегії боротьби з хворобою — експерт

В Україні досі не розроблено стратегії боротьби з туберкульозом. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" повідомив голова правління фундації "Громадський рух українців проти туберкульозу" Віталій Руденко.

"На сьогоднішній день в Україні не розроблено стратегію реформування проти туберкульозної галузі. Про що це свідчить? Те, що наша країна в умовах епідемії туберкульозу вже більше 20 років немає системи реформування. Ми хаотично рухаємось. Ми по регіонах хаотично відкриваємо диспансери, при цьому не маючи чіткої стратегії, амбулаторної моделі лікування туберкульозу, яка має бути орієнтована на людину", — зазначив Віталій Руденко.

За його словами, відповідальними за боротьбу з туберкульозом є Верховна Рада та Міністерство охорони здоров’я.

"У нас вже більше 2 років відсутня загальнодержавна соціальна протидії туберкульозу. Так, ми маємо спитати депутатів Верховної Ради, чому вже 2 місяці ця програма не розглядається і не приймається, але ми маємо запитати і у керівництва Міністерства охорони здоров’я, чому воно не спромоглося протягом 2 років підготувати національну програму. Тобто, в умовах епідемії туберкульозу немає ані політичної волі, ані ефективної політики", — додав він.

Зазначимо, 24 березня відзначається Всесві́тній день боротьби́ про́ти туберкульозу. встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Ця дата  відзначається щороку в ознаменування того, що цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Метою Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусилля по ліквідації цієї хвороби. В даний час одна третина світового населення інфікована туберкульозом. Організації і країни, що борються проти туберкульозу, проводить цей День з метою привернення уваги до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики та лікування.

Слухати повну версію.

Фото: 24 канал