МОЗ спростило умови проведення вакцинації населення для лікарів-ФОП

МОЗ спростило умови проведення вакцинації населення для лікарів-ФОП

Лікарі, які ведуть приватну практику, тепер також зможуть проводити вакцинацію. Про відповідні зміни в "Положенні про організацію і проведення профілактичних щеплень" повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Міністерство також переглянуло вимоги до місць щеплення. Відтепер скрізь у Положенні, де було зазначено, що ця послуга може бути надана в закладі охорони здоров’я, додано «та місці надання медичних послуг ФОП». Ті дії та рішення, які раніше належали до компетенції керівника та працівників медичного закладу, тепер також доступні лікарям-ФОП.

Поняття «кабінет щеплення» замінили на «пункт щеплення». Вимоги до нього відповідають сучасним нормам і не містять зайвих обмежень. Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, регулюються не вимоги до окремих кабінетів, а вимоги до трьох базових речей: безпечності препарату, інфекційного контролю, дотримання правил поводження з медичними відходами.

У новому наказі, зокрема, вже немає обмежень щодо площі приміщення, у якому можна робити щеплення. Пункт щеплення може бути тимчасовим —  розрахованим на роботу упродовж доби. Для такого пункту достатньо мати дві сумки-холодильники з термометрами та відповідною кількістю холодових елементів залежно від обсягу вакцин.

Відповідні зміни також внесені до Державних санітарних норм і правил «Санітарно-протиепідемічні вимоги до закладів охорони здоров'я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу».

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України офіційно затвердив стратегію розвитку медичної освіти, що передбачає комплексний підхід до змін у медичній освіті.

Фото: Politeka