Що можуть обіцяти кандидати і якими є повноваження президента України ─ роз'яснення експерта

Що можуть обіцяти кандидати і якими є повноваження президента України ─ роз'яснення експерта

Доктор наук з державного управління, професор, керівник магістерської програми "Публічне управління та адміністрування" Національного університету "Києво-Могилянська академія" Валерій Тертичка в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" нагадав, якими насправді є повноваження президента України у політичній системі та наскільки заяви і обіцянки кандидатів у президенти відповідають повноваженням президента України.
 

Ведуча:
Галина Бабій


Якою є внутрішня та зовнішня позиція президента?

─ У нас велика кількість кандидатів,  кожен з них обіцяє щось своє і хоче достукатись до виборця своїми меседжами та пропозиціями. Ми парламентсько-президентська республіка. Головна позиція президента у суспільстві, тобто те, що він найперше може, це бути гарантом наших прав і свобод. Він може бути своєрідною точкою, яка в кінцевому результаті гарантує наші права і свободи.

У зовнішньому світі він може бути представником України на всіх форумах. Кандидати у президенти мають асоціюватись з лідерською позицією представлення України, тобто він має відповідати нашим баченням про те, яким має бути президент, який представлятиме нашу країну у світі.

Чи президент має вплив на економічну політику?

─ Є багато економічних обіцянок. Але,  на жаль чи на щастя, президент не має впливу на економічну політику і може впливати на неї лише опосередковано через через якісь залучені інвестиції чи підписання угод, меморандумів з іншими країнами. Керування економічною ситуацією входить, насамперед, до повноважень Кабінету міністрів та Міністерства економічного розвитку та торгівлі.

Чи свідомо кандидати та їхні штаби йдуть на декларації,  не знаючи, як потім виконати передвиборчі обіцянки?

─ Поняття відповідальності у нашому політичному житті ще не прижилося. На жаль, ми ще не відстежуємо те, що обіцялося раніше і як воно виконується. У кінцевому результаті ми обманюємо самі себе і потім починаємо жалітися.

Яка роль президента у формуванні Кабміну?

─ На сьогодні формування Кабінету міністрів відбувається відповідно до коаліційної угоди у парламенті, тоді, коли коаліція або більшість формують парламент. Зрозуміло, що всі ці кандидатури погоджуються з президентом.

Наскільки президент має вплив на законотворчий процес і на Верховну Раду?

─  У законотворчому процесі у нас головним вважається парламент або наша Верховна Рада. Вони ухвалюють закони, за якими має жити наше суспільство і відображати ті бачення, які є в суспільстві. Що стосується президента він має право законодавчої ініціативи, тобто він може внести законопроект як невідкладний, як такий, що потребує першочергово розгляду. Але остаточне рішення ухвалює парламент.

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня. Центральна виборча комісія України створила 199 окружних виборчих комісій для проведення виборів президента України. Дільничні виборчі комісії мають бути сформовані до 12 березня. ЦВК 8 лютого завершила реєстрацію, тоді було 44 кандидатів у президенти.  Зараз балотуються у президенти 39 кандидатів.


Прослухати повну версію.


На фото ─ Валерій Тертичка