Фільм про українських заручників Кремля показали у Європарламенті

Фільм про українських заручників Кремля показали у Європарламенті

У Європейському парламенті відбувся показ документального фільму "Заручники Путіна: українські політичні в'язні Кремля".

Як повідомляє Укрінформ, показ організувала Група друзів України в Європарламенті.

Стрічка розповідає історію кількох політичних в'язнів, яких російська влада намагається звинуватити в терористичній діяльності і використовувати для залякування російських громадян неіснуючою "українською загрозою". Автори фільму відтворюють трагедію людей, які потрапили під "каток російської репресивної машини тільки за відданість Україні і опір російській агресії: Євгенія Панова, якого звинуватили в "тероризмі", Павла Гриба, якого нині судять в Росії, кримськотатарських активістів, яких кремлівські правителі жорстоко карають за ненасильницькі акції протесту."

Посол України в Бельгії, представник України в ЄС Микола Точицький нагадав, що Росія утримує 73 українських політв'язнів, ще 118 українських військових перебувають в полоні у результаті конфлікту на Донбасі, військовополоненими є 24 українських моряки. Крім того, в Україні через збройний конфлікт з Росією є 2,7 мільйона внутрішньо-переміщених осіб.

На заході були присутні батьки Павла Гриба та пораненого російськими військовими під час конфлікту в Керченській протоці Василя Сороки, які звернулися до європейської спільноти з проханням проявити солідарність та посилити тиск на російського президента Володимира Путіна.

Депутат Європарламенту Ребекка Хармс наголосила, що затримані в Керченській протоці моряки піддаються нині в Росії  так званим "психологічним експертизам", і назвала це "ознакою того, що Росія повернулася за часів ГУЛАГу та тортур".>

Євродепутат з Чехії Яромир Щетина підтримав ідею європейських депутатів, які пропонують сформувати документ з реакцією на захоплення заручників Росією. Нагадаємо, у березні рідні українських військовополонених моряків взяли участь в сесії ООН-Жінки (UN Women) в Нью-Йорку. 

Фото: UATV