Реконструкцію Шулявського вузла можна було зробити ще 10 років тому – експерт

Реконструкцію Шулявського вузла можна було зробити ще 10 років тому – експерт

Від початку тижня Київ стоїть у 10-бальних заторах. Це явище вже охрестили "Шулявським апокаліпсисом", адже "втомлений" Шулявський міст в неділю закрили на реконструкцію і вже розпочато його демонтаж. Експерт з транспортного планування Дмитро Безпалов в ефірі "РанокПРО" розповів, як вплине будівництво нової розв'язки на киян та гостей міста.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Дмитро Безпалов розповів, що уникнути такого тимчасового транспортного колапсу було практично неможливо, адже Шулявський міст давно потребував ремонту.

"Шулявський шляхопровід вже давно перебуває у аварійному стані, і було кілька інцидентів з обвалом зовнішніх конструкцій. Було просто небезпечно зберігати таку ситуацію. Єдине що реконструкція почалася трошки запізно, вона мала бути раніше. Ще у 2008 році був проект з реконструкції цього вузла, але от зараз 2019 рік, і реконструкція тільки розпочалася", – зауважив експерт.

При цьому, додав Дмитро Безпалов, що в Україні немає таких технологій, які б дозволили провести цю реконструкцію швидко.

"Ми наразі не маємо таких технологій, і ми не маємо достатньо коштів, щоб їх розвивати. Чому не запросити іноземного підрядника на ці роботи – це вже інше питання. У нас пройшов тендер, його виграла традиційно українська компанія. Це для нас вже звично. Тому відповідь треба шукати у нашій тендерній системі, хто і як у нас в Україні виграє тендери", – зазначив експерт.

Він також запевнив, що ситуація з Шулявським шляхопроводом не призведе до транспортного колапсу в Києві.

"Декілька днів ми будемо бачити перерозподіл транспортних потоків, і будемо мати великі проблеми, пов’язані з цим, а потім все більш-менш прийде в норму, – переконаний експерт. –Треба з розумінням поставитися до цієї ситуації, тому що це дійсно аварійна споруда, її треба розібрати і створити на її місці щось нове. А от що створити – це вже питання. Може, однорівневий перетин буде непоганим рішенням. Це треба дивитися".

Нагадаємо, 17 березня, у неділю, почалися демонтажні роботи на Шулявському шляхопроводі. На час реконструкції рух транспорту організовано прилеглими вулицями.

Від початку робочого тижня в районі шляхопроводу спостерігаються 10-бальні затори.

За планом, будівництво нової розв’язки на місці Шулявського вузла має завершитися до кінця поточного року.

Роботи на Шулявському шляхопроводі. Фото Instagram