Хто б не переміг на президентських виборах, позиція Словаччини буде проукраїнською — експерт

Хто б не переміг на президентських виборах, позиція Словаччини буде проукраїнською — експерт

Зузана Чапутова і Марош Шефчович, які пройшли до другого туру на президентських виборах у Словаччині, обоє прихильно ставляться до України. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" повідомив аналітик Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії України Борис Зайцев.
 
"Ті двоє кандидатів, які зрештою пройшли, вони обоє займають проукраїнські позиції, хоча зараз, протягом двох наступних тижнів, коли буде вестися кампанія напередодні другого туру, можна очікувати, що Маруш Шефчовіч буде загравати з таким більш проросійським  електоратом. Це вже було помітно в останні дні кампанії напередодні першого туру, коли він публікував у своїй фейсбук-сторінці опитування про те, чи Словаччина має бути мостом між Сходом і Заходом, але він це буде робити дуже тонко, бо в нього є своє реноме, своя репутація. У нього є очікування, що якщо він не стане президентом, то він продовжить свою каденцію як єврокомісар. Владна соціал-демократична партія вже пообіцяла йому це, тому хто б не переміг, можна очікувати, що позиція Словаччини буде досить проукраїнською", — вважає Борис Зайцев.
 
Нагадаємо, 17 березня в Словаччині відбувся перший тур президентських виборів. Найбільше голосів отримали Зузана Чапутова (40,55%), яка брала участь в антикорупційних протестах, і заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович (18,66%). Таким чином, Чапутова і Шефчович вийшли до другого туру президентських виборів, який відбудеться 30 березня. 
 
Слухати повну версію.