Правовий захист честі і гідності в Україні — коментар експерта

Правовий захист честі і гідності в Україні — коментар експерта

Експерт Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" розповів, як можна захистити свою честь і гідність, та що постраждали внаслідок публікації в ЗМІ недостовірної інформації.
 
Механізм захисту
 
Щодо захисту честі і гідності, це механізм дуже старий — цивільний кодекс. Він дозволяє подати будь-якій особі в суд і доводити те, що певна публікація шкодить його діловій репутації. 
 
Довести шкоду
 
Тут слід зауважити, що за останніми змінами 2014 року така особа має довести наявність такої шкоди, тобто раніше раніше в нас діяла презумпція, зараз такої презумпції немає. 
 
Особливості для публічних осіб
 
Якщо це публічна особа, її коло захисту звужується, тому що практика Європейського суду (з прав людини — ред.) досить давно говорить про те, що публічні особи, які виходять на загал і здійснюють публічну діяльність, мають бути готовими до того, що щодо них  буде більший рівень критики і так, в деяких ситуаціях він може шокувати і не подобатись, але якщо ця критика є справедливою та базується на фактах, то шансів у такої особи захистити уявну шкоду, достатньо невеликі.
 
Саморегуляція 
 
Якщо говорити про достовірність/недостовірність, то тут може бути позиція Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо електронних медіа. Ми можемо пригадати достатньо гучну справу стосовно телеканалу NewsOne, який в прямому ефірі поширив начебто слухання в Конгресі США, які виявилися не слуханнями , а просто найнятою залою, в якій проводилось обговорення. Є проблема в саморегуляції. На Заході найбільше діє те, що медіа мають саморегулюватися і коли медіа починають зловживати такими історіями, або давати заголовки, під якими нічого немає, мають діяти механізми саморегуляції. На жаль в Україні це все ще в зародковому стані. Єдине, що в нас є — це Комісія з журналістської етики.
 
Зазначимо, 15 березня народний депутат Ігор Лапін зареєстрував законопроект, який пропонує встановити кримінальну відповідальність за поширення недостовірних відомостей у засобах масової інформації, мережі Інтернет. При цьому в якості підстави для звільнення від кримінальної відповідальності передбачено спростування порушником відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи.
 
Слухати повну версію.
 
Фото: Укрінформ