Як відшкодувати в суді збитки, заподіяні стихійним лихом — розповідає адвокат

Як відшкодувати в суді збитки, заподіяні стихійним лихом — розповідає адвокат

На початку тижня у всій Європі, та Україні зокрема, спостерігалися сильні вітри, що заподіяли як матеріальну шкоду, так і спричинили людські жертви. Адвокат Леся Дубчак в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповіла про те, як відшкодувати в суді шкоду, заподіяну стихійним лихом.

Хто відповідальний

Справа в тому, що кожна ситуація унікальна і індивідуальна, тому в кожному конкретному випадку варто розбиратися окремо і предметно. Бувають ситуації, коли немає вини жодної особи, це дійсно стихія, а бувають ситуації, коли в завданні шкоди є пряма відповідальність відповідних обслуговуючих організацій, це в основному комунальні служби відповідних оргнів місцевого самоврядування.  

Алгоритм дій в суді

В таких справах треба буде дуже ретельно попрацювати як самим позивачам, так і їхнім адвокатам по збору доказової бази. Загальний підхід по цій категорії справ наступний: встановити наявність шкоди і її оцінити. Друге, необхідно встановити, що саме в бездіяльності, чи саме в протиправних діях відповідної служби, органу місцевої влади чи місцевого самоврядування є цей елеент протиправності. І третій момент — необхідно встановити причинний зв'язок між тим, що саме протиправна дія чи бездіяльність винуватця призвела до того, що настали відповідні наслідки у вигляді шкоди. Четвертий і обов’язковий елемент — це вина заподіювача. У нас у таких випадках діє презумпція вини, тобто та особа, до якої пред’являється позов, повинна довести те, що шкоди завдано не з її вини.

Що може бути доказами

Це може бути і складений акт очевидцями події, це і фото, відео-докази того, що відбувається, тому що ті ж електронні докази в нас теж приймаються як докази в суді. Можна викликати поліцію, але знову ж таки, десь це буде доречно, десь недоречно.

Оцінка шкоди

В подальшому, коли буде зібрана доказова база, необхідно чи то в звіті про оцінку, чи то у висновку експертного дослідження встановити те, який розмір цієї шкоди і яким об’єктом цю шкоду завдано.

Чи варта шкурка вичинки

Інколи супроводження такого судового процесу, витрати на судовий збір, на правову допомогу можуть бути достатньо серйозними і навіть більшими за потенційне відшкодування. Тому тут кожен зважує для себе, якщо ви бачите перспективність такої справи і шкода дійсно значна, то варто боротися за це, якщо шкода незначна, то на шальки терезів покласти те, скільки зусиль ви витратите на досягнення бажаного результату.

Слухати повну версію.